Vizier op volleybal

 

EK Dames: Nederland naar strijd om het brons

VoV, 01-09-2023. 23:05 uur. Na zeven lichte dobbers voor de Lange Vrouwen van Oranje, waarin tegen Spanje, Slowakije, Estland, Frankrijk, Finland, Zwitserland en Bulgarije met een setscore van 21 gewonnen en 1 verloren setje werd afgesloten wachtte vanavond de eerste zware dobber tegen wereldkampioen Servië en mogelijk daarna nog een even zware dobber tegen of Turkije of Italië in het EK Final Four weekend in Brussel.

Overigens is de kwalificatie van het gewicht van de dobbers voor een groot deel afhankelijk van de CEV-ranking van de tegenstanders, de eerste zeven stonden beduidend lager dan Oranje, dat vierde staat, de laatste twee staan hoger. Medebepalend is ook de historie. Tegen de eerste zeven was die zwaar in het voordeel van Oranje, voor de laatste twee is Oranje ‘licht’ in het nadeel.

De resultaten uit een verleden tegen Servië zeggen ook weer niet al te veel, immers bij Oranje namen nogal wat bepalende speelsters afscheid en bij Servië staat nog altijd het duo Maja Ognjenovic/ Tijana Boskovic in de selectie. Heel vaak bleek deze spelverdeelster/ diagonaal combinatie goud waard voor hen.

Aan de lijn bij Servië staat een oude bekende van Oranje te weten Giovanni Guidetti, al zullen niet veel speelsters uit de huidige Oranjeselectie deel hebben uitgemaakt van het Oranje, dat hij in het verleden onder zijn hoede had. Laura Dijkema wel, en natuurlijk is Guidetti de trainer/ coach van VakifBank waar Nika Daalderop vorig jaar speelde en Sarah van Aalen volgend seizoen zal spelen.

Na een hele lange aanloop kwam het dus vanavond tot een confrontatie met de nummer één van de CEV-ranking en wereldkampioen (2018 en 2022) Servië. Bij Oranje begonnen op:

  • Spelverdeling: Sarah van Aalen
  • Libero: Florien Reesink
  • Diagonaal: Celeste Plak
  • Passer Lopers: Nika Daalderop en Marrit Jasper
  • Midspeelsters: Juliët Lohuis en Indy Baijens.

Verder was er gedurende de wedstrijd speeltijd voor Eline Timmerman, Laura Dijkema, Britt Bongaerts en Elles Dambrink. Steeds maar voor kortere periodes.

In de eerste set was Tijana Boskovic met 9 punten erg belangrijk voor Servië, dat met 25-21 een 1-0 voorsprong in sets nam.  De verschillen waren aanvankelijk tot 10-9 maar minimaal, Lozo en Boskovic sloegen Servië daarna naar 12-9, waarop Koslowski de ploeg naar de zijlijn haalde.

Oranje bleef in de achtervolging, zag de marge oplopen naar 16-12 en 20-15, waarop de Oranje dames voor de tweede keer rond Koslowski gingen staan. Nederland knokte zich met een driepunter terug naar 21-19, time out Guidetti, maar kon de aansluitende treffer niet maken. Het verschil bleef bij 22-20 en 23-21 twee punten. Met twee scores van Stevanovic besliste Servië de set met 25-21.

Met een 0-4 en 2-8 tussenstand had Oranje een geweldig begin van de tweede set. Servië ging bij 2-8 de time out in. Met haar derde score op rij maakte Indy Baijens er 2-9 van en daarna stoomde Oranje keihard door. Servië kon enkel op zichzelf staande punten scoren en geen breakpoints maken, daartegenover sloegen Nika Daalderop en Celeste Plak die punten wel tegen de vloer. Bij 6-15 haalde Guidetti zijn ploeg weer naar de kant.

Even leverde dat een aantal punten op (10-16), maar Nederland herpakte zich en met scores van Celeste Plak, Juliët Lohuis en Indy Baijens werd met een comfortabele voorsprong van acht punten (12-20) aan de big points begonnen. Het verschil van acht werden er tien toen Juliët Lohuis de 15-25 tegen de vloer blokkeerde. Nederland stond op 1-1 en had de wereldkampioen haar wil opgelegd in de tweede set.

In de derde set had Oranje heel lang het initiatief en zorgde ervoor dat Servië als wereldkampioen achter de feiten aanliep. Oranje maakte van 2-0 achter een 2-4 voorsprong en met een puntje meer of minder bleven ze aan de leiding. Na de 12-13 zorgden Nika Daalderop, een ace en een gekregen punt voor een 12-16 voorsprong, waarna Servië naar de zijlijn ging. Marrit Jasper sloeg Oranje naar 14-17.

Daarna kwam Servië met de ingevallen spelverdeelster Maja Ognjenovic sterk terug. De serie naar 19-17 en 22-18 maakten het verschil in de beslissende fase van de set. Oranje wilde zich niet gewonnen geven, knokte via scores van Jasper en Plak nog terug naar 23-20 en 24-22, waarop Servië opnieuw de time out inging. En dan ging de laatste set up uiteraard naar Boskovic die hard raaksloeg voor de 25-22 en 2-1.

De vierde set kende een soortgelijk verloop als de derde. Oranje kwam prima uit de startblokken met een 4-8 stand. Na de Servische time out kwam de ploeg van Guidetti terug naar 11-11, waarop Nederland een pauze nam en uitliep naar 11-14 en 12-16. Bij 16-16 stonden de teams weer op gelijke hoogte, ook de 16-18 achterstand maakte Servië ongedaan.

Bij 20-19 kwamen ze aan de leiding. Met een driemeter aanval van Boskovic kwamen ze op 23-21, Maja Ognjenovic blokkeerde Servië naar matchpoint, waarna Boskovic de strijd besliste. Servië won met 25-21.

Tijana Boskovic scoorde de meeste punten bij Servië, totaal 29. Nika Daalderop kwam tot 14 punten voor Oranje. Servië maakten beduidend meer eigen punten maar had met 34 om 16 directe punten ook een veel hogere foutenlast.

De andere halve finale die voorafgaand aan het Oranjeduel werd gespeeld leverde een 3-2 zege op voor Turkije.

De strijd om de medailles gaat dus nu:

  • Om Goud tussen Turkije en Servië
  • Om brons tussen Nederland en Italië.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.