EK Dames: Turkije naar de finale

VoV, 01-09-2023. 19:45 uur. Vanmiddag werd in Brussel de eerste halve finale gespeeld van het EK bij de dames. Daarin stonden Turkije en Italië tegenover elkaar. De nummer twee van de Europese ranking tegen de nummer drie. Beide teams kwamen zonder nederlaag in de halve finale, Italië verloor geen setje onderweg ernaartoe, Turkije morste er wel een paar.

De laatste drie onderlinge ontmoetingen werden door Turkije gewonnen, waarvan twee keer in de VNL van deze zomer. Turkije pakte in dat wereldtoernooi de hoofdprijs, Italië werd zesde.

Met bijvoorbeeld sterren als Vargas, Karakurt, Eda Erdem en Özbay aan de Turkse kant en Antropova, Egonu, Sylla, Pietrini, Danesi en Orro aan de andere kant van het net beloofde het vooraf een waar spektakelstuk te worden.

En dat werd het ook meteen vanaf het begin in de eerste set. Heel veel servedruk van beide teams en een geweldig blokkerende Anna Danesi en aanvallende acties van Vargas, Antropova en de bij 15-13 ingevallen Egonu maakten er een prachtige set van. Bij 12-10 kwam Turkije op 2 punten voorsprong, Egonu en Pietrini maakten van 15-13 achter een 15-16 voorsprong van. Na 17-18 serveerde Paola Egonu Italië met machtige opslagen naar 17-24, met in die serie twee time-outs van Turkije en drie blokpunten van Danesi. Ekaterina Antropova scoorde de 18-25, waarmee Italië op 0-1 in sets kwam.

In de tweede set kwam Turkije bij 4-3 op een puntje voorsprong en via vier scores op rij van Karakurt werden dat er vijf bij 8-3. Dit verschil in aantal konden ze lang vasthouden met de tussenstanden 13-8,16-11 en 20-15. Maar in de big points kwam Italië met scores van Egonu sterk opzetten en bij 23-22, na een ace van Egonu, was de marge tot één puntje teruggebracht. Twee foutserves maakten 24-23, waarna Zehra Günes met een geweldig kill-block de set in Turks voordeel besliste. Via 25-23 werd het 1-1.

In de derde set begon Egonu in de basis en zij en Pietrini zorgden met 7 punten samen voor een 5-9 voorsprong, toen Turkije voor het eerst de time out inging. Egonu bleef makkelijk scoren, Turkije bleef aanvallende fouten maken en zo kon Italië met een geweldig spelende spelverdeelster Orro uitlopen naar een zeer comfortabele 9-16 en 10-20 voorsprong. Op 11-20 volgde een Italiaanse time out, nog even de laatste aanwijzingen voor de big points en met scores van Antropova (ace) en Egonu (pipe aanval) en Pietrini kwam Italië bij 14-24 op setpoint. De foutserve van Karakurt verzilverde het voor de 1-2 stand.

Turkije stond voor de opgave om dit dikke verlies snel te vergeten en te gaan voor de tiebreak. In de eerste helft van de vierde set waren de teams aan elkaar gewaagd, na 12-11 voor Turkije kwam Italië via scores van Pietrini en Egonu eerst op 12-14 en daarna op 13-17. Turkije vocht zich echter met scores van Vargas en via een paar kadootjes van Italië terug naar 20-20, waarop Italië de time out inging. Na die pauze kwam Italië nog op 20-21, maar daarna was Melissa Vargas de beul voor Italië. Zij sloeg Turkije naar 24-22, met een blokpunt pakte Turkije de 25-22 winst en de tiebreak.

De vijfde set ging tot 5-5 gelijk op en daarna was het allemaal Turkije wat de klok sloeg. Bij 8-5 en 10-5 ging Italië de time out in, Vargas was niet af te stoppen, en na de tweede time out serveerde Sahin nog even rustig door naar 14-5. De setwinst met 15-6 betekende tevens wedstrijdwinst met 3-2 en een plaats in de finale.

De speelsters met de meeste gescoorde punten waren Vargas en  Karakurt met 26 en 15 punten voor Turkije. Bij Italië waren dat Egonu en Pietrini met 25 en 17 punten.