Vizier op volleybal

 

EK mannen: Poulefase begint vandaag

VoV, 12-09-2019. 5:53 uur.  Het behoeft eigenlijk geen betoog dat het ook bij het EK voor de mannen, van 12 september t/m 29 september,  in de poulefase niet echt zenuwslopend spannend zal worden voor wat betreft de teams die als winnaar of nummer twee door zullen gaan naar de volgende ronde. Wellicht is die spanning er bij de strijd om plek vier wel, maar dat behoort als het goed is volledig langs ons heen te gaan.

De Lange Mannen, uitkomend in poule D, zouden zich gezien de indeling en hun positie op de Europese ranglijst niet om de strijd voor handhaving in het toernooi na de poulefase moeten mengen. Dat zal een zekerheidje moeten zijn.  Voor andere teams, die Europees veel lager op de ranking staan, is het mooi dat er deze keer 24 deelnemers aan het EK kunnen meedoen, maar voor de toppers heeft dit geen enkele toegevoegde waarde.

Het EK zal op een paar poulewedstrijden na dan ook allemaal weinig voorstellen in de eerste fase. De toplanden zullen echt niet sneuvelen in de poule, voor hen wordt het EK pas interessant bij of na de achtste finales.

De deelnemende landen met #nn de notering op de CEV ranking.

  • Poule A in Frankrijk: Frankrijk #3, Italië #4, Bulgarije #6, Portugal #16, Griekenland #20 en Roemenië #27.
  • Poule B in België:  Servië #2, België #7, Duitsland #10, Slowakije #14, Spanje #16 en Oostenrijk #28.
  • Poule C in Slovenië: Rusland #1, Slovenië #8, Finland #11, Turkije #15, Wit-Rusland #22 en Noord Macedonië #?.
  • Poule D in Nederland: Polen #5, Nederland #9, Tsjechië #12,  Estland #13, Oekraïne #19 en Montenegro #21.

Na de pouleduels is dan het kaf wel grotendeels van het koren gescheiden, al zal het vervolg van het toernooi door de gekozen programmering van de achtste finales ook nog niet heel veel spektakel bieden. Want de top vier uit iedere poule gaat door, waarbij van de aan elkaar gekoppelde poules de nummers vier tegen nummers één spelen en twee tegen drie. Het EK begint vandaag in Frankrijk en Slovenië, morgen zijn dan de eerste wedstrijden in België en Nederland.  België begint tegen Oostenrijk, Nederland tegen Montenegro.

Om uw geheugen nog even op te frissen, de laatste vijf EK ’s stonden de volgende teams op het podium:

  • 2017: Rusland, Duitsland, Servië. Nederland 14de
  • 2015: Frankrijk, Slovenië, Italië. Nederland 9de
  • 2013: Rusland, Italië, Servië. Nederland 10de
  • 2011: Servië, Italië, Polen. Nederland 19de
  • 2009: Polen, Frankrijk, Bulgarije. Nederland 7de.

Natuurlijk informeren we u hoe e.e.a. zal aflopen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV.