Vizier op volleybal

 

EK Mannen: Roemenië en Frankrijk naar kwartfinale

VoV, 08-09-2023. 4:53 uur. Gistermiddag/ -avond werden de eerste twee duels in de achtste finales van het EK bij de mannen gespeeld. In Varna, Bulgarije stonden de volgende teams tegenover elkaar:

Kroatië vs. Roemenië ging tussen de nummer twee van poule B en nummer drie van poule D. Beide teams hadden drie zeges en twee nederlagen in de poulefase achter hun naam.

Bij Roemenië speelde diagonaal Alexandru Rata van  Roemenië scorend een zeer belangrijke rol met totaal 30 punten in de door  zijn team met 2-3 gewonnen vijfsetter. Roemenië nam een 0-2 voorsprong in sets via 17-25 en 20-25, maar had de vijfde set nodig om de partij voor zich te beslissen. Kroatië kwam in de derde set sterk opzetten (25-17) en was in de vierde nipt de sterkste. Met 28-26 dwongen ze de tiebreak af, die met 12-15 werd verloren.

Vooral de vierde set was spannend, daarin kreeg Roemenië matchpoint, die ze echter niet konden verzilveren. Met een monsterblok pakte Kroatië vervolgens in de extra tijd de 28-26 zege.  Na de 1-4 en 8-8 tussenstanden in de vijfde set kon Roemenië met veel cadeau gekregen punten, waaronder de foutserve voor de 12-15, het ticket voor de kwartfinale binnenhalen.

Frankrijk vs.  Bulgarije. Frankrijk werd eerste in de poule in Israël, Bulgarije werd in eigen land na twee zeges en drie nederlagen vierde in de poule. Midspeler Barthelemy Chinenyeze werd met 13 punten de topscorer van Frankrijk en van de partij, die door de Fransen met 25-21, 25-21 en 25-15 en dus met 3-0 werd gewonnen.

Voor de eigen fans kon Bulgarije in de eerste set lang aan de leiding gaan, pas bij 21-19 had Frankrijk een beslissend verschil op de borden. In de tweede set nam Frankrijk een 8-1 voorsprong en ondanks dat Bulgarije nog in de buurt kwam (23-21) kwam de setzege niet in gevaar. De derde set was met 25-15 eenrichtingsverkeer richting de vloer van Bulgarije.

Vandaag staan naast Nederland vs. Duitsland (om 21:00 uur) verder nog Slovenië vs. Turkije, Portugal vs. Oekraïne en Italië vs. Noord-Macedonië als achtste finales op het programma.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV. Frankrijk vs. Bulgarije.