EK Mannen: Nederland verslaat Duitsland met 3-2

VoV, 09-09-2023. 23:58 uur. Het Nederlandse mannenteam speelde vanavond in Bari in Italië de achtste finale tegen Duitsland. Oranje was de nummer twee uit poule C, Duitsland de nummer drie uit poule A. Inzet een plaatst in de kwartfinale van dit EK.

Duitsland had geen probleem in de poulefase met Estland en Zwitserland. België werd na 2-0 achter met 2-3 verslagen, vervolgens werd van Servië (1-3) en Italië (2-3) verloren.

Bij de Volleybal Nations League afgelopen zomer won Oranje met 3-0 van Duitsland, hetgeen het nodige vertrouwen moest geven voor dit duel in de achtste finale.

Voor beide teams was uitschakeling in de achtste finale geen optie, dat ze er dus vol voor gingen was dan ook meer dan logisch. Routinier Grozer zei daarover: “Es wird ein harter Kampf, aber wir haben sehr große Chancen, sie zu besiegen“. Hetgeen voor zich spreekt en geen vertaling behoeft. Met de dertigers Kampa (37), Grozer (38), Fromm (33) en Kaliberda (33) beschikt de Duitse ploeg over een viertal zeer ervaren routiniers.

In de openingssets zette Gijs Jorna Oranje met een aantal scores op een 5-2 voorsprong. Het verschil van drie kon Oranje tot 10-7 vasthouden en op de serve van Fabian Plak uitbouwen naar een marge van acht punten bij 15-7. Hetgeen een zeer geruststellend verschil was en ook bleef toen Duitsland met een serie van vier tot 18-14 terugkwam. De marge was ruim genoeg om de eerste set via 21-18 met 25-20 af te sluiten.

In de tweede set kon Oranje een 2-4 achterstand ombuigen naar een 7-4 voorsprong en wat later maakten ze van 12-9 een 14-10 tussenstand. Duitsland ging in de achtervolging en kon puntje voor puntje inlopen. Eerst naar 15-13 en bij het begin van de big points stond er 20-19 op het scorebord. Bij 21-21 was het gelijk en kon een spannende finale beginnen.

Nederland kon het beslissende verschil bij 23-21 maken. Grozer scoorde 24-23, maar met een foutserve werd de set beslist en de stand 2-0 voor Nederland. Waarmee ze dus één set van de kwartfinale verwijderd waren.

Die benodigde winnende set kwam er in de derde doorgang niet. Duitsland pakte de 2-1 setstand via 22-25 winst in deze set. Bij 10-13 maakten ze het verschil, dat Nederland tot 17-20 uit alle macht probeerde in te lopen, maar dat op de side out en via breakpoints maar niet wilde lukken.

De uitgeslagen Nederlandse aanval bracht de stand op 17-21 en even later scoorde Grozer de 18-22 en 18-23. Vervolgens volgden de time-outs elkaar in snel tempo op. Nederland bij 18-23, Duitsland bij 20-23 en 22-24, na de score van Gijs Jorna. Van Garderen kwam erin voor de opslag, die hij echter in het net sloeg voor de 22-25 eindstand.

In set vier opnieuw een kans voor Nederland om de wedstrijd in het slot te gooien. Maar opnieuw lukte dat niet. Duitsland was beter en scoorde makkelijker. Thijs ter Horst maakte met zijn derde punt op rij 5-6, vervolgens ging Oranje bij 5-8 de time out in. Beide teams konden scoren op de side out tot 11-14, toen pakte Duitsland een breakpoint.

Dat deden ze op 12-16 nog een keer, waardoor het verschil tot vijf punten in Nederlands nadeel opliep. Nederland wisselde via de dubbele wissel, van Garderen kwam er tevens in, maar ook dat maakte niet het verschil. Het werd 15-21 en 16-23. Duitsland gaf geen krimp meer en pakte de set met 18-25 voor de 2-2 stand.

De tiebreak moest dus de beslissing brengen in deze burenclash. En met dank aan Nimir Abdel-Aziz, die de vorige sets op de bank zat, pakte Oranje de set met 15-12. Na 10-10 scoorde hij vier keer, dwong Duitsland eerst bij 12-10 de time out in en maakte de side out voor 13-11 en na 14-12 de winnende treffer voor de 3-2 eindstand.

Bij Nederland scoorden Abdel-Aziz en Tuinstra de meeste punten. Totaal 18 en 16. Bij Duitsland waren dat Grozer en Kaliberda met 22 en 15. Nederland speelt in de kwartfinale tegen Italië.