EK Mannen: Slovenië, Italië en Oekraïne ook naar kwartfinale

VoV, 10-09-2023. 6:12 uur. Gisteren werden in Bari en Varna vier wedstrijden in de achtste finales van het EK bij de mannen gespeeld. Eerder plaatsen zich al Frankrijk en Roemenië, gisteren kwam daar Slovenië, Nederland, Italië en Oekraïne bij.

Het verslag van de burenclash tussen Nederland en Duitsland (nipte 3-2 winst voor Nederland) hebben we gisteravond laat nog op VoV geplaatst.

Slovenië vs. Turkije werd in vijf sets beslist. Turkije kwam sterk uit de startblokken in de eerste twee sets en nam (verrassend) een 0-2 voorsprong. Slovenië kon de wedstrijd in leven houden door de derde set met 25-21 te winnen en in de vierde set de tiebreak af te dwingen.

Dat deden ze na een 20-17 voorsprong (bij 20-20 was het weer gelijk en het bleef gelijk opgaan tot 22-22) en het beslissende breakpoint voor 24-22, waarna ze op de side out de vijfde set binnenhaalden. Daarin maakten ze van 10-11 achter een 13-11 voorsprong, waarna ze de tiebreak met 15-13 afsloten.

De 69 om 52 voordelige aanvallende scores voor Slovenië werkte Turkije blokkerend met 4 om 15 blokpunten bijna geheel weg. Ook hun foutenlast was behoorlijk lager, maar al met al was het niet goed genoeg voor de winst. Adis Lagumdzija werd met 32 punten topscorer van de partij.

Italië vs. Noord- Macedonië was een eenzijdige partij, die in een 3-0 zege voor thuisploeg Italië eindigde. Via 25-20 en de dikke 25-12 en 25-15 was de plaats in de kwartfinale snel veiliggesteld voor het gastteam. Voor 5.000 fans won Italië dus makkelijk, met Daniele Lavia als topscorer. Hij maakte er 16.

Portugal vs. Oekraïne werd ook in drie sets beslist. Oekraïne trok met 20-25, 19-25 en 22 -25 drie keer aan het langste eind en gaf Portugal zo het nakijken. Oekraïne scoorde blokkerend en serverend beter met totaal dertien punten meer, en speelde met een lagere foutenlast van zes directe scores voor de tegenstander. Alexandre Ferreira werd met 16 scores de topscorer.

Vandaag volgen er nog twee kwartfinales te weten Servië vs. Tsjechië en Polen vs. België, waarmee de acht teams in de kwartfinale dan volledig zijn.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV. Italië.