EK Mannen: Slovenië en Frankrijk naar strijd om medailles

VoV, 12-09-2023. 3:06 uur. De eerste twee kwartfinales in Varna, Bulgarije bij het EK mannen hebben Slovenië en Frankrijk het ticket voor de halve finale opgeleverd. Slovenië won voor de tweede keer tijdens dit toernooi van Oekraïne (3-1) en Frankrijk revancheerde zich voor de in de poule gelden nederlaag tegen Roemenië middels een 3-0 zege. Maar makkelijk was het in beide gevallen niet voor de winnaars.

Slovenië vs. Oekraïne werd 3-1 via de setstanden 25-17, 31-29, 21-25 en 25-23. Oekraïne begon niet goed aan de wedstrijd en ging in de eerste set na 5-5 via 10-6, 17-10 en 21-13 met 25-17 verlies de set wissel in. Ook de tweede werd verloren, maar bij 22-24, 27-28 en 28-29 hadden ze mogelijkheden te over om de stand naar 1-1 in sets te brengen. Dat mislukte keer op keer en Slovenië veranderde een 28-29 achterstand in een 31-29 zege voor de 2-0 stand.

De derde set ging met 21-25 naar Oekraïne. De ruime 15-22 voorsprong was aan het eind voldoende om winnend af te sluiten Met name de foutenlast van 10 om 4 scores voor de tegenpartij was bepalend in deze set. In set vier nam Oekraïne een 9-13 voorsprong en kon via 16-18 tot 23-23 de tiebreak in het vizier houden. Slovenië voorkwam dat echter met een ace en een score van Tine Urnaut.

Klemen Cebulj werd met 17 punten topscorer bij Slovenië, Vasyl Tupchii van Oekraïne werd met 21 punten de topscorer van de partij.

Frankrijk slaagde erin om tegen Roemenië revanche te nemen voor de eerder dit toernooi geleden nederlaag. Maar dat lukte pas bij twee sets via een betere score tijdens  de big points. Het werd 3-0 via 25-22, 25-14 en 27-25. Jean Patry van Frankrijk werd met 14 punten topscorer van de match.

Tot aan de 18-20 in de eerste set had Roemenië (gering) voordeel, met vier punten op rij maakte Frankrijk er 22-20 van en liep daarna van 22-21 uit naar 24-21 om met 25-22 af te sluiten via een midaanval van Barthelemy Chinenyeze. In set twee had Frankrijk vanaf het begin (6-0) tot aan het eind (25-14) ruim voordeel en kwam de setzege geen moment in gevaar.

In de derde set waren de rollen omgedraaid en had Roemenië vanaf het begin de leiding. Tot aan setpoint op 21-24 controleerden ze de set. Vervolgens speelde Frankrijk het ene na het andere setpoint van het scorebord Met een ace kreeg Frankrijk op 26-25 matchpoint, dat via een aanvallende fout van Roemenië werd verzilverd.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto’s CEV/FIVB.