EK: Polen Europees kampioen, brons voor Slovenië

VoV, 17-09-2023. 1:57 uur. Polen is de nieuwe Europese kampioen, zij namen de titel over van de andere finalist Italië. Met een 3-0 zege (20, 20 en 23) gunden ze het gastland in de finale zelfs geen enkel setje. Wilfredo Leon, die net als Daniele Lavia in de finale 13 punten liet noteren, werd tot MVP van het toernooi gekozen.

De strijd om het brons werd een vijfsetter, die in het voordeel van Slovenië eindigde. Nadat ze tegen Frankrijk de 2-0 voorsprong kwijtgeraakt waren werd de tiebreak met 15-11 gewonnen

Voor 10.300 toeschouwers in het Palazzo dello Sports in Rome kende Polen een vliegende start met een 4-0 score in de openingsset.  Italië deed er alles aan om het verschil in te lopen maar met name problemen in de passing stonden dat in de weg en Polen bouwde de marge uit naar zes punten bij de 16-10 tussenstand. Polen bleef de dominante ploeg en na de 22-14 pakten ze de 25-20 zege.

Beide ploegen oefenden in het begin van de tweede set veel servedruk uit, Italië kon twee punten achterstand veranderen in een punt voor (6-7) en in het vervolg van de set gaven de teams elkaar tot aan 14-15 maar heel weinig toe. Na die tussenstand pakte Polen een serie van zes punten en maakte daarmee het beslissende verschil naar de 20-15 voorsprong die in 25-20 setwinst resulteerde.

Italië dat gesteund door hun fanatieke fans een vierde en vijfde set wilde spelen kwam in de derde set via scores van o.a. Lavia en Russo op een 6-10 voorsprong. Het bleek echter geen stand te houden en bij 10-10 was Polen er weer naast. Italië mocht blijven hopen tot diep in de big points, maar bij het tweede matchpoint pakte Polen, dat serverend met totaal 11 om 3 aces voornamelijk het verschil maakte, het Europese goud.

De bronzen medaille ging via een 2-3 zege naar Slovenië, dat Olympisch kampioen Frankrijk het nakijken gaf. Setstanden 22-25, 16-25, 25-21, 25-18 en 11-15

Na 11-11 en 14-18 kon Boyer Frankrijk in de big points van de eerste set met twee aces op 22-21 zetten, waarna Slovenië de beslissende klappen uitdeelde. In de tweede set had Slovenië het verschil bij 11-16 gemaakt en gaf daarvan niks meer prijs.

Frankrijk herpakte zich aan de hand van Earvin Ngapeth, die in de derde set vijf keer scoorde, en zijn team terug in de wedstrijd bracht met een 25-21 zege na een 7-7 en 19-16 tussenstand. Ook de vierde set was voor Frankrijk, deze keer pakten ze de winst met een ruimer verschil, 25-18. In die set was Jean Patry met 8 punten de belangrijke man aan Franse kant.

In de vijfde set nam Slovenië een voorsprong van twee punten bij 4-6, pakte met een ace van Rok Mozic een derde punt verschil (6-9), en wist de Franse aanval (8-9) te pareren met een driepunter naar de 8-12 tussenstand. Het brons lieten ze zich daarna niet meer uit handen grissen. Rok Mozic werd met 26 punten de topscorer van de partij.