OKT: Nederland verliest met 2-3 van Canada.

VoV, 16-09-2023. 13:30 uur Na de VNL en EK toernooien en de oefenstage in Japan is Oranje in Ningbo, China voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi in poule B. De nummers één en twee na deze Robin Round competitie krijgen een ticket voor de OS in Parijs volgend jaar.

Oranje (9) is ingedeeld bij gastland China (6), Canada (11), Dominicaanse Republiek (10), Tsjechië (17), Mexico (23), Oekraïne (18) en Servië (3), met tussen haakjes de plaats op de FIVB World-Ranking. Oranje opende het OKT vanmorgen met de wedstrijd tegen Canada. In de VNL van afgelopen zomer was Canada via tiebreakwinst de sterkste.

Voor Nederland begonnen in de eerste set:

• Spelverdeling: Sarah van Aalen
  • Libero: Florien Reesink
  • Diagonaal: Celeste Plak
  • Passer Lopers: Nika Daalderop en Marrit Jasper
  • Midspeelsters: Juliët Lohuis, Indy Baijens.

In de loop van de wedstrijd was er ook speeltijd voor Laura Dijkema, Elles Dambrink (via de dubbele wissel), Eline Timmerman, Britt Bongaerts en Nova Marring.

Celeste Plak en Indy Baijens waren scorend erg belangrijk in de openingsfase van de eerste set. Pakweg tot aan 11-12. Alexa Gray gaf Canada een voorsprong van drie punten bij 11-14, maar fouten van haar team lieten Oranje naar 15-14 en 18-16 uitlopen, waarna blokpunten van Sarah van Aalen en Indy Baijens Oranje op een comfortabele 20-16 voorsprong zetten. Canada nam de tweede time out op.

En kon de marge daarna helemaal wegwerken met een serie naar 20-20, waarop voor Oranje Dijkema/ Dambrink de posities van Plak/ van Aalen overnamen. En Eline Timmerman na de 21-20 door Marrit Jasper ging serveren. Bij 22-21 vond de terug wissel van de dubbele wissel plaats en wat volgde was een nagelbijtende finale, waarin beide teams met spectaculaire reddingen en dito punten de toeschouwers aan de stoelen gekluisterd hielden.

Setpoints waren er voor Nederland op 24-23, 25-24, op 25-26 ging Oranje de time out in. Nika Daalderop en Marrit Jasper werkten setpoints voor Canada weg, Celeste Plak kon van 28-29 de gelijkmaker voor 29-29 maken. Nika Daalderop bracht Nederland na 29-30 op gelijke hoogte, maar daarna maakte mid Maggie Maglio van Canada aan alle spanning een eind. Met een snelle midaanval en een blokpunt bezorgde ze haar ploeg de 30-32 zege.

Zo spectaculair en spannend als de eerste set was zo overduidelijk waren de rollen verdeeld in de tweede en derde set. In het voordeel van Nederland. In de tweede liep Oranje na 4-4 uit naar 8-4, hield het verschil van vier punten vast tot 12-8 en het derde ace van Juliët Lohuis in de wedstrijd en twee scores van Celeste Plak zetten Oranje op een 15-8 voorsprong. Dit grote verschil liet Oranje zich niet meer afhandig maken en via 19-13 en 21-18 werd met 25-19 gewonnen.

De derde set was ook met overmacht voor Oranje. Juliët Lohuis serveerde Oranje van 4-2 naar 10-3, waarmee het verschil gemaakt was. Na de Canadese time out op 17-8 konden ze nog wat terugdoen, maar Oranje zat prima in de wedstrijd en sloeg vervolgens het verschil weer naar acht punten bij 22-14. Een blokpunt van Sarah van Aalen, een Canadese netfout en een rake smash van Juliët Lohuis bepaalden de 25-15 eindstand.

Oranje leek keihard op weg naar de eerste zege in dit OKT.

Dat een wedstrijd dan volledig kan omslaan en je je afvraagt waar Canada dan in godsnaam in de twee vorige sets was, bleek in de vierde doorgang. Nederland kwam na 4-4 met 5-9 achter en was in de rest van de set steeds in de achtervolging. In het middendeel van de set sloeg Hillary Howe het ene na het andere punt tegen de vloer vanaf linksvoor, op de 9-13 tussenstand haalde Koslowski de ploeg al voor de tweede keer naar de zijlijn. Met de boodschap “We scoren te veel voor de tegenstanders, al zeven keer tot nu in deze set”

Bij Canada kreeg Alexa Gray het op de heupen, ook Kiera van Ryk en spelverdeelster Brie King pakten hun punten mee. Canada nam afstand naar 16-22, Juliet Lohuis liet de 17-22 noteren en met de tiebreak in zicht gaf Koslowski Nika Daalderop rust. Nova Marring verving haar. Gray, King en van Ryk scoorden de laatste drie punten voor de 17-25 en 2-2 stand

Dus een vijfde set. Met na een punt voor punt side out spel het eerste breakpoint voor Nederland voor de 8-6 stand bij de veldwissel. Canada maakte gelijk, Nederland pakte vervolgens met geweldige rally’s twee punten voor de 10-8 stand waarop Canada de time out in ging. Maggie Maglio haalde de serve naar Canada en Brie King serveerde haar ploeg vervolgens naar 10-13, waarop Koslowski de ploeg weer naar de zijlijn haalde, met daaropvolgend de foutserve en het punt voor de coach. Oranje kwam via een ace van Juliët Lohuis op 13-13, Canada kreeg via het 28ste punt van Alexa Gray matchpoint, dat met een in het net geslagen aanval van Indy Baijens verzilverd werd. Eindstand 13-15 en dus een 2-3 nederlaag.

Nederland had een 22 om 9 voordeel op blokpunten en aces. En een nadeel van 7 punten op aanvallende scores. Celeste Plak werd bij Oranje met 23 punten topscorer, Nika Daalderop kwam tot 21. Juliët Lohuis scoorde 0.a. vijf aces, Indy Baijens vijf blokpunten. Alexa Gray werd met 28 punten topscorer van de partij.

Nederland speelt vannacht tegen Tsjechië

De overige uitslagen in deze poule:

• Servië vs. Mexico 3-0 via 25-16, 25-19 en 25-23. Met als topscorer Lazovic, die 13 punten maakte. Servië had een plus 19 score voor aanvallende en blokpunten.
  • Dominicaanse Republiek vs. Tsjechië 2-3 via 21-25, 25-21, 21-25, 26-24 en 12-15. Op 12-14 in de vijfde set volgde een technische fout van de spelverdeelster Marta, haar eerste in de wedstrijd.
  • China vs. Oekraïne was nog niet gespeeld bij het online plaatsen van dit verslag.