EK: Red Dragons capituleren in tiebreak

BronsServië

VoV, 04-09-2017. 5:50 uur. De Red Dragons, de Belgische mannenploeg, was gisteren dicht bij hun eerste medaille op een EK volleybal ooit. Tot ver in de beslissende vijfde set was er kans om een historische prestatie te leveren, echter ging de greep naar een medaille net mis, de historische prestatie werd met een vierde plaats wel geleverd. Tegenstander Servië pakte de achtste bronzen EK medaille.

België keek al vlot in de eerste set tegen een achterstand aan, bij 10-6 haalde Heynen zijn ploeg al naar de kant. In periode die volgde kregen de Belgische aanvallers geen bal langs het Servische blok en liep de achterstand op naar 17-9. Een eerste tempo aanval die door Verhees werd afgerond beëindigde de scorende impasse, maar al met al was het verschil veel te groot om nog terug in de set te komen. Via 21-14 ging de set met 25-17 naar Servië.

De tweede set leek hetzelfde draaiboek te hebben dan de eerste, Servië kwam op 5-2, maar had de voorsprong verloren zien gaan bij 7-7. In het middendeel pakt België de leiding (9-10, 16-18, 17-20), mede omdat Servië erin volhardde fout te blijven serveren. Sam Deroo zorgde met onder andere Verhees voor het slotakkoord en de 1-1 setstand via de 22-25 winst.

In de derde set was België de ploeg die het beste uit de startblokken kwam. Met 4-8 werd er gepauzeerd, bij 7-12 nam Servië de eerste time out op, allemaal zonder resultaat op het scoreverloop. De Belgen waren de betere ploeg in deze fase en drukten dat in mooie punten en sterke reddingen uit. Vital Heynen haalde zijn team bij 12-15 naar de kant, toen het even wat minder ging.

Gert van Walle zette de Belgen bij 15-20 weer op het juiste spoor. Bij 18-22 nam Heynen zijn tweede time out, zijn adviezen werden in klinkende munt omgezet door Sam Deroo, 18-23, en Servië hielp met een uitgeslagen bal ook een handje mee. Het werd een 19-25 eindstand. De 1-0 in sets was omgezet in een 1-2 voorsprong.

Medaille of tiebreak, de inzet voor België en Servië in de vierde set. België kwam goed uit de veldwissel en nam een 1-4 voorsprong, die echter door Servië ook heel vlot ongedaan werd gemaakt. Met een 7 om 2 score bij het vervolg namen ze de leiding met 8-6 over. En meteen na de pauze voegden ze er nog eens een driepunter aan toe. Op 11-7 een Belgische time out, die pas effect sorteerde na de 13-9 stand. België vocht zich naar een 14-14 stand en was weer helemaal terug.

Servië deelde vervolgens voor de tweede keer een tikje uit, Kovacevic zette zijn ploeg op 19-15, maar België was niet verslagen, kwam terug naar 19-18 en begon met maar één puntje achter aan de big points. Op de side out werd het 22-21. Luburic zette Servië op tiebreak koers met zijn ace voor 24-21. En met 25-22 werd de tiebreak definitief.

De Serven blokkeerden zich naar een 3-0 voorsprong, bij 3-3 was dat door onze Zuiderburen ongedaan gemaakt, de tweede serie van drie zette Servië op 7-4. België kon na de veldwissel bij 8-6 weer aansluiten en bleef  de side out scoren en het verschil op één punt houden tot aan 13-12. Één keer op eigen serve scoren zou de gelijkmaker betekenen, maar dat wilde niet lukken en toen Petric de 14-12 liet noteren en België de side out daarop miste was het pleit beslecht.  De 15-12 betekende de plek net naast het podium, maar daar kunnen de Belgen met opgeheven hoofd gaan staan.

Bij Servië werd Drazen Luburic met 26 punten topscorer. Simon van de Voorde en Gert van Walle kwamen voor België ieder tot 16 punten. Aanvallend had Servië met 66 om 50 punten de betere cijfers, ook serverend scoorden ze beter (4 om 3 aces), daar stonden echter 21 om 15 foutieve opslagen tegenover. België had met Peter Verhees en Simon van de Voorde sterke blokkeerders in de ploeg, ieder 5 blokpunten. Dat onderdeel ging met 13/15 naar België.