EK: Rusland wankelt maar wint wel goud

GoudRuslandZilverDuitsland

VoV, 04-09-2017. 5:43 uur. De Duitse ploeg was dichtbij een sensationele stunt in de EK finale tegen Rusland. De Russische ploeg, die op dit EK tot aan de finale nog geen set had verloren, moest twee keer toezien hoe de Duitsers een achterstand ongedaan maakten en in de tiebreak brutaal een 5-2 voorsprong namen. Met het kleinste verschil wist de Russische ploeg aan het eind overeind te blijven en het goud voor zich op te eisen.

In de eerste set serveerde Georg Grozer, topscorer bij Duitsland met 27 punten, met loeiend harde opslagen een 10-13 achterstand van het scorebord. Met een ace werd het 14-14, de video challenge zette Rusland daarna weer op voorsprong. Duitsland kon tot 16-17 meegaan, een uitgeslagen aanval van Grozer maakte het verschil groter, het blok op Denys Kaliberda scoorde de 16-20. Rusland liet zich niet meer in problemen brengen en met twee scores van Maxim Mikhailov sloten ze met 19-25 de eerste set winnend af.

Een omgekeerde gang van zaken in de tweede set. Duitsland nam veel risico met knallende opslagen, genereerde daarmee erg veel servedruk, scoorde vlot in het begin en kwam met 8-3 en later met 14-8 voor. Rusland moest de time out in, maar Grozer en co. gaven geen krimp en bleven het grote verschil op het scorebord houden. Bij 20-12 en 23-15 waren het al acht punten. Rusland kon vervolgens, mede door Duitse onnauwkeurigheid, terug komen naar 23-20, precies op tijd pakte Duitsland de laatste twee puntjes voor de 1-1 stand. Het eerste setverlies in dit EK voor Rusland was een feit.

In de derde set waren de ploegen aan elkaar gewaagd. Wel had Rusland na de eerste technische time out de stand op 6-10 gebracht, maar opnieuw hadden de opslagen van Grozer een verwoestende uitwerking. Bij 12-12 was zijn ploeg er weer naast en het bleef vervolgens in de set scorend erg dicht bij elkaar. Pas na 21-21 forceerde Rusland twee punten verschil via een ace, Duitsland pakte de side out (22-23) en via het blok scoorde Volkov de 22-24, waarna Mikhailov via Duitse vingers het laatste punt van de set scoorde.

De vierde set kon de beslissing brengen, kon echter ook beide ploegen naar de tiebreak loodsen. Het laatste ging op. Duitsland kwam via de jonge Krick en de meer ervaren Kaliberda op 3-1 voor, Rusland had bij 6-6 het verschil van de borden. Bij 14-9 voor Duitsland begon de tiebreak zich steeds meer af te tekenen, en dat werd gaandeweg de set steeds duidelijker. Kampa serveerde erg sterk, via 16-9 werd Rusland bij 19-11 op een heel ruime achterstand gezet. Duitsland speelde Rusland in deze set in de  vernieling, aanvallend werd Rusland overklast, blokkerend afgetroefd. De 25-17 maakte van Duitsland ineens de favoriet om de tiebreak ook voor zich te beslissen en zo het EK sensationeel af te sluiten.

Duitsland ging op de ingeslagen weg door, ook al kwamen ze met 0-2 achter in de vijfde set. Dat bogen ze om naar 5-2, Grozer was even niet af te stoppen. Rusland herpakte zich, zette een scorend blok tegenover Fromm en teams wisselden met een 7-8 Russische voorsprong van speelhelft. Duitsland hield de adem in toen Grozer zich blesseerde, maar verder kon spelen. Mikhailov en Volkov maakten van 8-9 een 9-12 tussenstand. Duitsland bleef volgen, maar moest bij 11-13 achter een aantal breaks afdwingen om de kans op goud levend te houden. Een ace van Kaliberda zorgde voor de aanlsuiting, bij 12-14 kwam Rusland op matchpoint. Duitsland kon verlies één keer uitstellen (13-14), voordat Maxim Mikhailov met een rake klap het goud naar Rusland haalde.

Topscorer werd zoals gezegd Georg Grozer met 27 punten. Mikhailov kwam voor Rusland tot totaal 19 scores.