Vizier op volleybal

 

Medailleverdeling NK Beach bij de heren

NKtitelBouterVarenhorst

VoV, 03-09-2017. 20:53 uur. De stunt van de dag kwam ongetwijfeld op naam van Boehlé / van de Velde, die in de halve finale het koningskoppel Brouwer / Meeuwsen hadden uitgeschakeld.  Bouter / Varenhorst wisten zich met 21-6 en 21-16 in de halve finale te ontdoen van het duo van der Ham / Vismans.

In de finale werd er in de eerste set met 3-4, 7-7, 11-10 (technische time out) van kant gewisseld. Via een snoeiharde ace en een foutserve kwamen de laatste punten voor eerst Boehlé / van de Velde en daarna Bouter / Varenhorst op het scorebord. Van de Velde blokkeerde de stand naar 13-10, bij 13-13 was er weer evenwicht en namen Boehlé / van de Velde hun time out op. Bij 13-15 na een kill-block van Varenhorst werd er weer van speelhelft gewisseld. En toen zette Varenhorst het blok potdicht. Zowel remmend als scorend. Het werd 14-19, bij 15-20 werd er nog een keer van veld gewisseld, waarna de set met 17-21 naar Bouter / Varenhorst ging.

De tweede set werd ook een prooi voor het gelegenheidsduo Bouter / Varenhorst. Helaas voor het publiek werd het nooit echt spannend. Bouter en Varenhorst hadden de regie volledig in handen, ze speelden erg sterk. Bouter zat in het achterveld overal nog bij en Varenhorst toonde zijn kracht aan het net.

Bij 4-3, 6-8 wisselden de teams in de tweede set van kant. Daarna maakte Varenhorst blokkerend het verschil en liepen ze uit naar 6-11. De verplichte pauze ging in bij 8-13.  Het verschil kwam steeds duidelijker in de stand tot uitdrukking, zoals bij 9-17.  Bouter haalde veel ballen boven het zand weg in de verdediging en Varenhorst was een moeilijk te nemen hindernis aan het net.

Varenhorst blokkeerde de 10-19 raak, twee punten waren ze van de titel verwijderd. Dat mocht niet meer misgaan, maar bij 14-19 kozen ze  er toch wel even voor om de time out in te gaan. Matchpoint bij 14-20, uitstel tot 16-20, daarna krulde Jasper Bouter het beslissende punt erin.

Varenhorst was blij met de goede samenwerking tussen hem en Bouter. “Geweldig dat we de titel pakken, super mooi want die had ik nog niet. Natuurlijk ken ik Jasper goed, we trainen al langer samen bij BTN. Maar we blijken een hele goede match. We hebben dezelfde filosofie over het spel en we vullen elkaar sterk aan. Hij was op dit NK verdedigend zo goed en ik blokkeerde ook wel aardig. Dan ben je lastig te kloppen.”

Bouter had er weinig woorden voor, hij was vooral heel erg trots en nam alle felicitaties tot zich. “We hebben zo heerlijk staan spelen, het hele weekend. We hebben geen set verloren, daar ben ik zo trots op. En dan ben je ook wel echt een terechte kampioen. Niet te geloven, ik ben gewoon Nederlands kampioen. We zaten ook in de finale in een flow en dan win je dus echt niet van ons.” Voor zowel Varenhorst als Bouter is het de eerste Nederlandse titel.

Het brons ging naar Brouwer / Meeuwsen. Ze wonnen de kleine finale met twee keer 21-19 van het duo van der Ham / Vismans en kregen  daarmee als troost voor de gemiste finale het brons binnen.

gh @ Vizier op Volleybal. Bron o.a. Nevobo. Foto Nevobo.