EK: Stunt Slovenië, Polen klopt Duitsland

VoV, 24-09-2019. 6:30 uur. Slovenië heeft voor 11.225 fans voor een stunt gezorgd door Rusland uit te schakelen bij het EK. In een kolkende heksenketel won de thuisploeg met 3-1 via de setstanden 23-25, 22-25, 25-21 en 21-25.

In de eerste set liepen de ploegen in de score gelijk op tot 18-18. De side out en de score op eigen serve maakten 18-20 voor Slovenië waarna ze de set niet meer uit handen gaven. Hetzelfde in de tweede set, alleen was het beslissende gaatje toen veel eerder geslagen. Al bij 6-10 en 9-14 ging Slovenië ruim aan de leiding. Bij 19-20 was het nipt, de serie naar 19-23 was daarna beslissend voor de zege.

Rusland kwam in de derde set sterk terug. Vroeg stonden ze op 9-3 voor en vervolgens waren de verschillen bij 16-10 en 21-13 heel ruim. Met een verschil van vier punten aan de finish hielden ze de spanning in de wedstrijd. Slovenië wist in de vierde set het ticket voor de halve finale binnen te halen. Via 11-16 en 17-21 pakten ze tot groot enthousiasme van hun fans de zege en namen ze revanche voor de in de poule geleden 3-0 nederlaag.

In de eigen score had Rusland een 66 om 58 voordeel. Daar stond een 38 om 25 foutenlast tegenover. Grote boosdoener voor Rusland was de opslag met min 16 punten (foutserve minus aces), waar Slovenië daar een min 4 scoorde. Poleatev van Rusland werd met 20 punten topscorer.

Polen liet in Apeldoorn voor een kleine 4.000 fans een 3-0 zege tegen Duitsland noteren. Ook hier was de opslag een van de boosdoeners. Duitsland noteerde min 20, Polen min 7. In het begin van de eerste set keken de fans vooral naar fouten van hun eigen ploeg en naar die van de tegenstander, tot aan pakweg 7-7. Na 13-13 liep Polen uit naar 19-14. Leon had daar een groot aandeel in. De 25-19 was terecht, Polen was beter.

In de tweede set tekenden scores van Leon, hij werd met 18 punten de meest scorende Pool, en aanvallende fouten van Duitsland voor een 15-9 tussenstand. Dat gaf de wereldkampioen dus niet meer weg, al kwamen onze Oosterburen bij 21-18 nog redelijk in de buurt. Met 25-21 bracht Polen de stand op 2-0.

In set drie ging het tot 13-12 en 16-15 gelijk op, Opnieuw had Leon een belangrijk aandeel in het beslissende verschil naar 20-16. De 25-18 bezorgde Polen het ticket voor de halve finale.

Net als Leon scoorde ook Georg Grozer van Duitsland 18 punten. Polen had de betere eigen score met 44 om 40 en de beduidend mindere foutenlast met 18 om 31 punten.

Overmorgen speelt Polen de halve finale in Ljubljana tegen Slovenië.