EK: Turkije en Duitsland bij laatste acht

VoV, 28-09-2017. 6:06 uur.  Polen vs Turkije was gisteren de eerste wedstrijd van de tweede dag bij de play – offs voor een plaatsje bij de laatste acht van het EK in Azerbeidzjan. De winnaar zal het moeten gaan opnemen tegen Rusland.

In de openingsset  had Turkije (foto)  bij 10-10 een vroeg opgelopen achterstand weer goedgemaakt, nam zelf afstand naar 11-14, maar zag Polen bij 14-14 weer naast zich. De ploeg van Guidetti kon het beslissende gaatje staan na de 15-16 stand bij de technische time out. Bij 17-21 lagen ze op koers voor setwinst, met 22-25 maakten ze er 0-1 in sets van. Feitje uit de eerste set, Turkije maakt alle 25 punten zelf, Polen scoorde niet voor hen.

Turkije bouwde in de openingsfase van de tweede set een ruime voorsprong op (6-12, 9-14), in het middendeel maakte Polen dit ongedaan (18-18) en in de finale bleven de teams even gelijk oplopen (tot 21-21). Polen kwam op setpoint bij 24-22, kon dit twee keer niet verzilveren (24-24)  en verloor met 25-27. Dus 0-2. Turkije was een setje van de kwartfinale af, Polen drie. Meryem Boz van Turkije was in twee sets erg trefzeker met 17 punten, de Poolse Malwina Smarzek kwam tot 13.

In de derde set maakte Polen bij 10-10 een kleine achterstand ongedaan, liep uit naar 15-10 en 21-16 en sloot de set winnend met 25-18 af.  In de vierde set was het in de finale spannend. Vanaf 18-18 ging het gelijk op tot aan de 23-23, toen kreeg Turkije de beslissende punten voor het ticket naar de kwartfinale bijgeschreven. Eindstand 23-25 en 1-3.

In punten eindigde de wedstrijd in 95-95. Turkije had aanvallend een duidelijk overwicht (53/71), maar speelde ook met een veel grotere foutenlast (8/27) op blok en serve hadden ze één puntje voordeel. De Turkse Meryem Boz werd met 26 punten topscorer, Malwina  Smarzek kwam tot 25 scores.

Duitsland vs Bulgarije werd door Duitsland in vijf sets gewonnen.

De “ Schmetterlinge “ van Duitsland konden in het begin door scores van Louisa Lippmann en Jennifer Geerties goed meekomen en hielden de schade beperkt tot één puntje verschil bij de eerste technische time out. In het middendeel nam Bulgarije met veel serve druk, waardoor onze Oosterburen de nodige problemen in de passing hadden, iets meer afstand (16-13) en na die tweede pauze stond het in een ommezien 22-13. Bij Duitsland liep niks meer, bij Bulgarije lukte alles. Met een score van 13 om 3 punten na 12-11 pakte Bulgarije de set met 25-14.

Set 2 was een ander verhaal. Met een ace van Marie Scholzel kwam Duitsland bij 7-11 vier punten los, en ze stoomden door naar 13-19. Het verschil bleef steeds vijf à zes punten. Na de 17-23 en op setpoint bij 20-24 maakte Jana – Franziska Poll met een driemeter aanval de set uit. Ondanks dat de pass nog niet erg stabiel was, liep het aanvallend bij onze Oosterburen een stuk beter dan in de eerste set.  De stand in sets was weer in evenwicht.

Duitsland verspeelde door aanvallende fouten een 0-3 voorsprong in de derde set, kwam met 8-7 achter bij de eerste technische time out en liep vervolgens achter de feiten aan. Opnieuw liet de pass het bij hen afweten en mede door veel slordigheden konden ze het Bulgarije niet lastig maken en kwamen ze steeds verder achterop. Via 16-13 ging het naar 21-15 en 25-16. Bulgarije stond met 2-1 in sets voor.

Bulgarije scoorde vijf keer achter elkaar en boog zo een 3-5 achterstand om in 8-5. Bij 10-10 was Duitsland er weer naast. Met sterk verdedigen en mede door Bulgaarse missers en even daarna twee aces van Jennifer Geerties kon Duitsland naar 12-16 en 14-19 afstand nemen. De tiebreak lag voor het grijpen. En via veel servedruk liet de ploeg van Felix Koslowski zich deze niet meer afpakken. Het werd 19-25 en dus 2-2,  verlengen.

In die tiebreak blokkeerde Duitsland zich bij de setwissel naar en 7-8 voorsprong, waarna ze Bulgarije er strak onder hielden. De 8-11 werd nog 11-12, maar met een driepunter werd de set daarna uitgemaakt.

Twee sets dik verloren, twee sets ruim gewonnen en daarna in de ‘finale’ de beslissing geforceerd en het ticket voor de kwartfinale veilig gesteld. Daar kwam het in het kort op neer voor Duitsland. Bulgarije won de wedstrijd naar gescoorde punten gemeten met 100 /95. Een eigen score van 81 / 73 stond tegenover een foutenlast van 22/19. Elitsa Vasileva werd met 23 punten topscorer van de partij. Louisa Lippmann van Duitsland kwam tot 21 treffers.

Vandaag spelen Italië vs Nederland en Servië vs Wit-Rusland tegen elkaar, morgen is het dan de beurt aan Azerbeidzjan vs Duitsland en Rusland vs Turkije.