EK U16: Winst en verlies Pré-Jeugd Oranje

VoV, 15-07-2019.  2:13 uur. De meisjes van Pré – Jeugd Oranje spelen deze week het EK U16 in  poule II in het Italiaanse Triest. Verder zijn daar ingedeeld gastland Italië, Turkije, Servië, België en Roemenië.

Als eerste kwam Pré – Jeugd oranje zaterdag in actie tegen België. De Oranje Meisjes versloegen onze Zuiderburen met 3-1 via de setstanden 25-23, 17-25, 25-22, 25-19 ).  De wedstrijd kende in het begin heel veel servefouten en prachtige reddingen van België. Het bleef lang gelijk opgaan, maar Oranje kon rond de twintig punten in de eerste set (21-19) een gaatje slaan, België kwam terug tot 23-23 maar trok uiteindelijk aan het kortste eind.

Na een 15-10 voorsprong in de tweede set wonnen onze Zuiderburen met 17-25.  Tess Leemreize maakte in de derde set het verschil naar 19-16, België was er bij 20-20 weer naast, maar Oranje had de sterkere finale. In de vierde set scoorde midspeelster Marije ten Brinke met drie kill blocks op rij (na een 18-18 gelijke stand) hele belangrijke punten voor de uiteindelijke set- en wedstrijdwinst.

Een perfect begin van de onderstaande selectie

• Spelverdeling: Sanne Konijnenberg en Silke Bos
  • Libero: Spohie Posthumus en Pippa Molenaar,
  • Diagonaal: Dagmar Mourits.
  • Passer lopers: Noa de Vos, Laura Roelofs, Tess Leemreize en Nicole van de Vosse.
  • Midspeelsters: Marije ten Brinke, Sanne Wagener en Emily Silderhuis

Gisteren speelde Oranje de tweede wedstrijd tegen gastland en regerend Europees kampioen Italië. Italië had een slow start, Nederland had lang voordeel, met uitzondering van een korte periode in het middendeel van de eerste set. Op het eind ervan sloeg Oranje zich van 22-22 naar 22-24, met een ace besliste Oranje de set voor zich. Eindstand 22-25, Dagmar Mourits werd met 6 punten in de set topscorer aan Nederlandse kant, Nederland had met 12 om 18 punten de betere eigen score in deze openingsset.

In de tweede set had Italië na de 10-10 voordeel in het middendeel tot aan de 16-13 en 21-17 stand. Oranje knokte zich terug naar 24-22 en 24-23, bij welke tussenstanden Italië de time out in vluchtte en daarna met 25-23 won. Oranje stond in deze set sterk te serveren (0 om 4 aces) en sterk te blokkeren (0 om 4 blokpunten). Italië scoorde aanvallend een stuk beter. Bij Oranje scoorde Nicole van de Vosse 6 punten en werd daarmee de meest scorende speelster van de set bij Nederland.

Het bleef ook in de derde set erg close, opnieuw was Italië tijdens de set de leidende ploeg (8-5, 16-13 en 21-17) maar kwam Nederland in de finale weer sterk opzetten. Bij 23-23 was Nederland naast de Azzurri, maar ook in deze set had Italië het beste eindschot en won met 25-23. Dit ondanks de betere eigen score van Nederland in deze set met 15 om 18 punten. Voor de derde keer op rij was dit het geval. Dagmar Mourits, Marije ten Brinke en Nicole van de Vosse scoorden ieder 4 punten in deze set.

In de vierde en laatste set was Nederland door de punten heen. Italië won met overmacht, mede door de onnatuurlijk hoge foutenlast bij Oranje. Maar liefst 15 keer scoorden ze voor Italië, waardoor de set via 8-3, 16-6 en 21-9 met 25-11 verloren ging.

Nederland ging ten onder aan de foutenlast in deze wedstrijd, ze scoorden maar liefst 44 keer voor Italië en kregen daarvoor 19 punten terug. Op de eigen score was Nederland met 53 om 63 punten de betere. Nicole van de Vosse nam van die eigen score 16 punten voor haar rekening, Dagmar Mourits 13.

Oranje staat na twee wedstrijden achter Turkije en Italië op de derde plaats in de poule. Vandaag is Turkije de tegenstander.