EK U16: Winst voor Pré Jeugd Oranje

NLvsRoemenië3

VoV, 28-07-2017. 13:43 uur. De Pré Jeugd Oranje ploeg van trainer coach Eelco Beijl speelde vandaag in de halve finale van de plaatsen vijf tot en met acht tegen Roemenië, dat vierde in de andere poule was geworden.

Oranje begon aan de wedstrijd met in de basis Kim Klein Lankhorst, libero Romy Brokking, Iris Vos, Anneclaire ter Brugge, Anna Zijl, Jette Kuipers en Jolijn de Haan. In het verdere verloop ervan kreeg Jolien Knollema invalbeurten. Hyke Lyklema,  Mirte van der Sluis  Annika de Goede en Annemarie Venema werden vandaag niet ingezet.

De jongste talentenploeg van Nederland kende een bliksemstart en gaf de eenmaal veroverde voorsprong niet meer uit handen. Met 8-2 en 16-9 werd er verplicht gerust, bij 21-10 was het verschil aan punten niet meer op twee handen te tellen. Dat Roemenië daarna nog tot wat terugkrabbelde (22-13) was voor Oranje geen enkele bedreiging meer. De winst ging met 25-14 binnen twintig minuten naar Nederland. Topscorers in de eerste set werden Iris Vos en Jette Kuipers met elk 4 punten. Oranje scoorde 16 keer voor zichzelf, waaronder 4 aces, en 4 keer voor Roemenië.

In de tweede set was het eigenlijk hetzelfde verhaal. Dezelfde basis van Oranje was duidelijk opnieuw de bovenliggende partij en maakte vanaf het begin korte metten met de weerstand van de tegenstander. Opnieuw was het 8-2 bij de eerste technische time out en ook het scorende vervolg leek veel op hetgeen er in de openingsset was gebeurd. De tweede pauze was bij 16-10. Met 21-11 ging Oranje de twintig punten grens over en ze maakten de set met 25-12 af. Topscorer in de tweede set werd Anneclaire ter Brugge met 6 punten, Oranje scoorde 14 keer voor zichzelf en 5 keer voor Roemenië.

Vanaf de derde set was de Nederlandse overmacht verdwenen, mede doordat de foutenlast fors omhoog ging. Nederland kon een 9-12 achterstand nog wegwerken, naar 13-12, kwam ook bij 19-16 nog in een gunstige uitgangspositie voor een 3-0 winst, maar zag Roemenië bij 20-20 naast zich komen. De 22-20 werd 23-23, waarna Roemenië de set met 24-26 pakte en de stand op 2-1 bracht. Topscorer in deze set werd Jette Kuipers met 4 punten, Oranje scoorde 16 keer voor zich zelf en 12 keer voor Roemenië.

In de vierde set ging het opnieuw lang gelijk op, met wisselende koppositie, 4-2 voor Nederland werd 4-5, 11-9 veranderde in 12-13. Met 15-16 ging de tweede technische time out in. Oranje kon na 17-17 doordrukken, ze liepen uit naar 20-17 en gaven dat verschil niet meer uit handen. Sterker aan het eind stond er 25-19 op het scorebord. En 3-1 in het andere vakje. Topscorer in de vierde set werd Jolijn de Haan met 6 punten, 17 eigen scores en 10 punten voor de tegenpartij liet Oranje noteren.

Jette Kuipers werd met 15 punten topscorer bij Nederland, Anneclaire ter Brugge en Anna Zijl kwamen aan 13 punten. Jolijn de Haan maakte er 9, Iris Vos 8, Kim Klein Lankhorst 4 en Jolijn Knollema 1. Oranje scoorde het respectabele aantal van 21 aces (Roemenië 5), had ook aanvallend een ruim voordeel (38 om 29), maar had blokkerend twee punten minder (4 om 6). Ook de foutenlast bij de Roemeense meiden lag hoger. (31 om 36).

Oranje speelt morgen om de vijfde plek. Tegenstander is de winnaar van Griekenland vs Turkije.