EK U17: Derde zege Jeugd Oranje. 3-1 vs. Kroatië

VoV, 20-7-2022. 19:40 uur. Op de rustdag gisteren kon de Nederlandse U17 selectie terugkijken op twee gewonnen en een verloren wedstrijd op het EK U17. Nipte winst was er tegen gastland Tsjechië en tegen onze oosterburen waren de Nederlandse talenten met 3-0 de baas binnen de lijnen. Tegen Bulgarije werd een beetje een onfortuinlijke 3-1 nederlaag geleden.

Kroatië, de tegenstander van vandaag, had dezelfde score in de boeken staan als Oranje, zij wonnen ook twee keer en verloren er een. Nederland staat met 3-2-5 op de tweede plaats, Kroatië met dezelfde cijfers op de derde plaats. Het set quotiënt maakt het verschil in het voordeel van Nederland. Bij Kroatië is Lana Sesar de topscorer na drie duels, zij scoorde tot nu 49 punten. En verder waren Laura Kesar, Lana Francetie en Tonka Bosnjak met respectievelijk 27, 25 en 27 punten ook goed op dreef.

De huidige stand is voor Oranje een prima uitgangpositie voor het bereiken van de halve finale, waarvoor zich de nummers één en twee van de twee poules plaatsen. Om die gunstige positie te behouden is tegen Kroatië een zege noodzaak. Maar dat is geen nieuws, daarvan zal iedereen doordrongen zijn. De eerste te spelen wedstrijd is namelijk altijd de belangrijkste. Temeer ook omdat Duitsland eerder vandaag met 3-0 van Bulgarije won en met 4-2-6 Nederland en Kroatië voorbij is gegaan.

De bondscoach begon met de volgende basis:

• Spelverdeling: Janne Koops
  • Libero: Noa Krikhaar
  • Diagonaal: Aysha Meering
  • Passer lopers: Femke Zegwaard en Wies Smits
  • Midspeelsters: Roos Wessels en Maaike Heilig

Oranje leverde een prima prestatie door de derde zege in vier wedstrijden te boeken. Via de setstanden 22-25, 25-15,19-25 en 20-25 werd de volle buit binnengehaald.

In de eerste set nam Kroatië een 5-1 voorsprong, die Nederland puntje voor puntje wegwerkte totdat ze er bij 12-12 weer naast waren. Aysha Meering en Roos Wessels sloegen Oranje naar 13-15 en op de side out behield Oranje het verschil van twee punten tot bij 15-17 op het scorebord. Kroatië ging bij die stand de time out in, maar kreeg na de pauze drie punten tegen, waarop ze weer naar de zijlijn gingen. Oranje zag bij de big points Kroatië nog naar 19-22 en 21-23 terugkomen, bij die standen ging Nederland de time out in. Maaike Heilig scoorde met een mooie midaanval de 21-24, na de Nederlandse netfout (22-24) lobde Aysha Meering, die in de ze set een stuk of acht punten maakte, de 22-25 tegen de vloer.

In set twee opnieuw een vlotte 5-1 voorsprong voor Kroatië, bij 7-7 was Nederland ernaast, maar dat duurde maar even. De series naar 11-8 en 18-9 gaven Kroatië heel veel voordeel, te veel voor Oranje om nog terug in de set te komen. Het verschil bleef een punt of tien in de aanloop naar de 25-15 set nederlaag en de 1-1 setstand.

In de derde set draaide Nederland de gang van zaken in de beginfase van de set om. Ze namen een 4-9 voorsprong na een aantal scores van Wies Smits. Kroatië vocht zich terug naar 11-12, time out Nederland, en kreeg de 12-12 via een NL-fout cadeau. Maaike Heilig, Aysha Meering en Femke Zegwaard hielden Oranje op voorsprong (12-15, 14-18). Na de 14-19 door Roos Wessels werd het nog even weer spannend toen Kroatië tot 17-19, 18-20 en 19-21 terugkwam. Met een serie van vier, het laatste punt nam Wies Smits voor haar rekening, pakte Oranje de 19-25 zege en de 1-2 voorsprong.

Na de 7-7 in de vierde set liep Oranje via scores van Femke Zegwaard uit naar 7-12, Kroatië kon tot 10-13 inlopen, waarop Oranje naar 10-16 uitliep. De score bleef heen en weer golven, het werd 13-16, 14-19, 16-19 en 18-20, waarop Nederland de time out inging. En als zo vaak in deze wedstrijd was het eerste punt na de pauze via een foutserve een cadeautje voor de tegenstander, voor Nederland dus. Meering scoorde de 18-22, Wies Smits zette Oranje bij 19-24 op matchpoint, dat Aysha Meering na de side out van Kroatië voor de 20-25 verzilverde.

Oranje is weer de nummer twee in de stand en komt steeds dichter bij de halve finale.