Vizier op volleybal

 

EK U17: Nederland in drie sets langs Duitsland

VoV, 18-07-2022. 18:15 uur. Bij de derde wedstrijd van Jeugd Oranje Meisjes bij het EK U17 in Tsjechië stonden de Duitse leeftijdgenootjes aan de andere kant van het net. Nederland begon na 3-2 winst tegen Tsjechië en 3-1 verlies tegen Bulgarije aan dit duel, Duitsland had ook met 3-2 van Tsjechië gewonnen, tegen Servië leden ze en 3-2 nederlaag.  Duitsland heeft dus 2-1-3, Nederland 2-1-2 waarmee ze in poule I de derde en vierde plaats bezetten. In de voorbereiding oefenden de teams drie keer tegen elkaar, waarvan we de uitslagen niet kunnen/ willen geven omdat het ‘maar’ oefenen was.

De Duitse ploeg heeft als target op dit toernooi minimaal de zesde plaats halen omdat die positie recht geeft op deelname aan het WK. Belangrijke speelsters bij onze Oosterburen zijn Leana Grozer en Teresa Siegenbalg, die in de twee wedstrijden tot nu samen goed waren voor 84 punten. Om de target te halen zal Duitsland in de poule minimaal twee teams achter zich moeten laten, dan plaatsen ze zich voor de halve finale/ finale voor de plaatsen 5 tot en met 8.

We kunnen ons voorstellen dat Oranje ook stilletjes aan deze target denkt. Overigens waarom stilletjes, dat mag ook gewoon hardop! Ja, toch! Of niet? De uitslag tegen Duitsland kan in deze stille of hardop denkwijze belangrijk zijn.

Nederland begon met het volgende zevental aan de wedstrijd. Op spelverdeling Janne Koops, diagonaal was Aysha Meering, libero Noa Krikhaar, passer lopers Wies Smits en Femke Zegwaard en op mid stonden Maaike Heilig en Roos Wessels.

Niet om 16:00 uur maar wegens uitstel om 16:30 uur begon de derby.  In de openingsset werd een 6-4 Nederlandse voorsprong door de Duitse talenten omgezet in een 6-9 achterstand, waarop Oranje de time out inging. Het had effect, bij 9-9 na o.a. een ace van Roos Wessels en een door de Duitse ploeg ‘gestolen bal’ was er weer evenwicht.

Na de 8-9 tot aan de 21-14 scoorde Duitsland maar liefst negen keer voor Oranje. Het regende geen Duitse fouten, maar er was een ware stortbui aan Duitse missers, waarbij o.a. drie keer werd afgefloten voor een gestolen bal. Oranje profiteerde dankbaar en hield de eigen foutenlast binnen de perken. Na 21-14 kwam Duitsland nog terug naar 21-17, maar een ace van Roos Wessels, een blokpunt en het laatste punt in deze set van Aysha Meering maakte de Nederlandse zege met 25-17 perfect.

In set twee liet Oranje zien de Duitse kadootjes helemaal niet nodig te hebben om tot een prima resultaat te komen. De 3-0 werd 8-3, time out Duitsland, en 11-6 toen Femke Zegwaard raak smashte. Even liet Leana Grozer zien waarom ze in de vorige wedstrijden zo vaak scoorde. Ze pakte drie punten op rij en maakte er 12-9 van. Nederland pakte de draad weer op, liep uit naar 17-11, tweede time out Duitsland, en 20-13. Wies Smits, Aysha Meering en Femke Zegwaard zorgden ervoor dat de Nederlandse setwinst niet meer in gevaar kwam. Via 22-15 en 24-16 werd de set met 25-18 gewonnen.

Na de 6-6 tussenstand in de derde set liep Oranje via twee aces van Roos Wessels uit naar 10-6, Maaike Heilig en Aysha Meering sloegen Oranje eerst naar 13-7 en even later naar 18-10, waarop Duitsland de tweede time out opnam. Het baatte allemaal niet, Nederland bleef gas geven en stoomde door naar de 24-14 bij matchpoint, dat bij eerste gelegenheid werd benut.

Oranje won dik verdiend, was gewoon de betere ploeg. Zowel aanvallend als ook verdedigend kwamen ze veel beter uit de strijd dan hun Duitse tegenstanders. De 50 om 32 score voor de eigen punten zegt wat dat betreft genoeg, ook met de 17 om 25 punten als foutenlast had Oranje het beter voor elkaar.

Maike Heilig werd met 13 punten topscorer, daarin begrepen o.a. 4 blokpunten. Wies Smits en Aysha Meering namen ieder 12 punten voor hun rekening. Ross Wessels 6, Femke Zegwaard 4 en Janne Koops 3. Bij Duitsland stokte de score van Grozer op 10 punten, Siegenbalg kwam niet verder dan 6 punten.

Morgen is er een rustdag.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV.