EK U17: Oranje (v) wint van gastland Tsjechië

VoV, 17-07-2022. 2:38 uur. Voor de Jeugd Oranje meisjes begon gisteren in Tsjechië het EK U17, waarin ze achtereenvolgens uitkomen tegen Tsjechië, Bulgarije, Duitsland, Kroatië en Servië. De top 2 van de poule gaat door naar de halve finale. De nummers drie en vier spelen verder voor plaats 5 t/m 8. De nummers vijf en zes reizen na de poulefase naar huis.

Bondscoach William Klaver is met de volgende selectie bij het EK U17:

• Spelverdeling: Janne Koops en Luna Strikwerda
  • Libero’s: Noa Krikhaar
  • Diagonaal: Aysha Meering en Yfke Jelsma
  • Passer Lopers: Femke Zegwaard, Heleen Wiegerinck, Roos Grooters en Wies Smits
  • Midspeelsters: Roos Wessels, Maaike Heilig en Romée Sterenburg

De wedstrijd kende voor zo’n 800 uitzinnige Tsjechische fans en een handvol Nederlandse supporters een spannend verloop. Jeugd Oranje kwam met 2-0 achter (25-22, 25-21) en vocht zich daarna met de zeges in set drie en vier (twee keer 20-25) terug in de wedstrijd. De beslissende tiebreak werd vervolgens met 9-15 gewonnen.

Aysha Meering werd met 16 gescoorde punten de topscorer, Wies Smits maakte er 11 en Roos Wessels en Maike Heilig kregen er 10 achter hun naam. Roosmarijn Grooters kwam tot 6 scores en Femke Zegwaard, Romée Sterenburg en Janne Koops lieten elk 3 punten noteren. Nederland scoorde 62 eigen punten t.o.v. 61 door Tsjechië. Tegenover de eigen score van Oranje stonden 48 weggegeven punten, waarvoor Oranje er 46 terugkregen. Nogal gul van beide teams.

In de eerste set maakte Tsjechië het eerste keer een verschil van 11-10 naar 14-10. Nederland kwam via Romée Sterenburg terug naar 14-14, waarna de thuisploeg opnieuw een verschil van vier punten op het scorebord zette bij 19-15. Oranje wist tot 22-20 in te lopen, maar verloor de set daarna met 25-22.

In de tweede set kwam de U17 ploeg via een score van Roos Wessels met 8-12 voor. Die voorsprong was bij 17-17 weer van de borden. Ook de twee punten verschil in Nederlands voordeel bij 17-19 maakte Tsjechië ongedaan (19-19). Oranje nam opnieuw de leiding bij 20-21, maar kreeg toen vier punten op rij tegen en verloor met 25-21.

In de derde set, een alles of niets doorgang, kwam Tsjechië met 4-1 voor, bij 6-6 had Oranje de schade gerepareerd, waarna het tot 12-12 gelijk opging. Nederland veranderde een 15-13 achterstand in een 17-19 en 19-23 voorsprong. Wies Smits liet het laatste puntje voor de 20-25 setwinst noteren.

In set vier domineerde Oranje vanaf het begin (1-4, 2-7, 3-11). Roos Wessels blokkeerde Oranje naar 12-17, Wies Smits sloeg de 14-20 tegen de vloer en de 17-21 kwam uit handen van Roosmarijn Grooters. Met opnieuw 20-25 pakte Oranje de 2-2 in sets en dus de tiebreak.

In die beslissende vijfde set werd de 2-3 tussenstand door Oranje met een mooie serie naar 2-9 getild en bij 6-11, een score van Wies Smits, koerste Oranje regelrecht op de zege af. Aysha Meering (8-14) en Maaike Heilig (9-15) zorgden er voor dat Oranje de openingswedstrijd met een 9-15 setzege en 2-3 wedstrijdwinst kon afsluiten.

Na een beetje een valse start toch nog een heel mooi begin van dit EK U17 voor de Jeugd Oranje ploeg.