Espinho: NL-duo’s vijfde en negende.

VoV, 17-07-2022. 2:24 uur. Na de poulefase van het FIVB Challenge toernooi in Espinho, Portugal kwam het duo Immers/ Boermans in actie in de KO ronde voor de achtste finale tegen Zdybek/ Lewandowski uit Polen.

In zowel de eerste als de tweede set ging de strijd tot aan de technische time out gelijk op. In de eerste set had Nederland een 11-10 voorsprong bij de pauze, in de tweede lag Polen met 10-11 voor toen er verplicht gerust werd.

Nederland sloeg zich in de openingsset na de 11-10 naar een 18-15 en 20-16 voorsprong, ze sloten via een cross court geslagen punt van Boermans met 21-18 af. In set twee pakte Polen het initiatief na de 10-11 en 13-11 tussenstand. Via 14-17 en 16-19 werd met 16-21 gewonnen.

In de noodzakelijk geworden tiebreak nam Nederland met twee blokpunten van Boermans na 5-2 afstand naar 7-2.  Het gaatje van zes punten bij 11-5 dichtte Polen nog tot 11-8, op de 12-9 volgden twee Poolse aanvalsfouten, op de 14-10 serveerden ze fout. Via 15-10 ging de 2-1 winst en het ticket voor de achtste finale naar Immers/ Boermans.

In de achtste finale was Immers/ Boermans vs. Varenhorst/ van de Velde het Nederlandse onderonsje in Espinho. Immers/ Boermans konden het tegen hun landgenoten niet bolwerken en zij verloren via 21-12 (na 10-7 en 18-10) en 21-19 (na 8-9, 18-17). Zij sloten Espinho op de negende plaats af.

Voor Varenhorst/ van de Velde betekende de winst een ticket in de kwartfinale, daarin speelden ze tegen Kantor/ Rudol uit Polen. Bij de technische time out in de eerste set stond het BTN-duo met 8-13 voor. Die comfortabele voorsprong stond er ook nog bij 12-16, als was het toen een puntje minder. Na twee blokpunten van Rudol kwamen de Polen op 16-17, waarop Nederland de time out inging. Na de 17-19 scoorde van de Velde met een ace het breakpoint voor 17-20. Zijn foutserve maakte 18-20, Varenhorst besliste vervolgens de set met een kill-block.

In de tweede set namen de Polen een 1-7 voorsprong, echter kwam het BTN-duo puntje voor puntje terug en bij 9-12 hadden ze het verschil gehalveerd. Polen vluchtte op 12-14 de time out in om de Nederlandse opmars een halt toe te roepen. Bij 16-16 had Nederland het gaatje helemaal gedicht, maar kon er geen succesvol vervolg aan geven. Polen maakte 16-18, bij 17-18 werd er van speelhelft gewisseld, waarna Polen met een serie naar 17-21 de set besliste. Dus 1-1.

In de tiebreak werd er bij de standen 3-2, 6-4, 8-7, 10-10, 12-13, 15-15 en 18-17 van speelhelft gewisseld. Om aan te geven dat de teams elkaar niets toegaven. Op 18-17 blokkeerde Polen zich naar de halve finale, hetgeen dus tevens einde toernooi met een vijfde plaats voor Varenhorst/ van de Velde betekende.

Ook Luini/ Penninga moesten zich via de eerste KO ronde in het toernooi zien te houden. Hun tegenstander was het duo Samoilovs/ Smedins, dat eerder in de poulefase van Varenhorst/ van de Velde had verloren.

Luini/ Penninga was in de eerste set met 14-21 de duidelijk bovenliggende partij. Deze eindstand kregen ze via 8-11, 10-15 en 12-19 op het scorebord. In set 2 waren de rollen omgedraaid. Samoilovs/ Smedins herpakten zich en via 9-4, 12-9 en 15-10 pakten ze de 21-15 zege voor de 1-1 setstand. In de tiebreak sloegen Samoilovs/ Smedins na 10-10 het beslissende gaatje voor de winst. De 13-11 werd 14-12 en 15-12 voor de 2-1 winst.  Luini/ Penninga sluiten Espinho ook als negende af.