Vizier op volleybal

 

EK U19: Polen te sterk voor Jong Oranje

VoV, 07-09-2018. 6:14 uur. Jong Oranje speelde de laatste poulewedstrijd tegen Polen, de nummer twee in de stand. Helemaal zeker waren de Polen nog niet van de halve finale om de medailles, Wit-Rusland behaalde eerder op de dag een 3-0 zege over Bulgarije en kwam net als Polen op 9 punten uit 3 gewonnen duels. Mocht Polen zich door een stunt van Jong Oranje laten verrassen, dan werd het punten- / setquotiënt belangrijk.  Oranje had bij de eerste opslag zekerheid omtrent de volgende ronde, die zat na het Bulgaars verlies in de pocket.

Bondscoach Julien van de Vyver begon met Charlot Vellener op spelverdeling, Lisa Nobel op libero en Vera Mulder was de diagonaal. Op mid speelden Demi Korevaar en Eline Geerdink en als passer lopers stonden Hester Jasper en Rianne Vos in de starting seven. In de derde set kwam Indy Baijens voor Demi Korevaar, verder waren er geen wissels. Speelsters, die in de eerdere wedstrijden in de basis waren begonnen kregen rust, anderen hadden meer dan alleen maar invalbeurten. Omdat het kon, Oranje had zich immers al geplaatst voor de strijd voor positie vijf tot en met acht.

“We begonnen aan de wedstrijd met de wetenschap dat zich in de stand in de poule niets méér zou wijzigen” vertelde de bondscoach van de Vyver nadien. “Daarom zijn we met een andere basis gestart, we wilden blessures en vermoeidheid voorkomen. We zijn blij dat we nog twee wedstrijden kunnen spelen en zullen , net als de andere drie ploegen, vol gaan voor de vijfde plaats.”

Jong Oranje kon in de eerste set tot ongeveer halverwege goed meekomen. Werkte een 4-2 en 6-3 achterstand weg en kwam na de 8-5 via onder andere een twee kill – blocks en een scorende opslag bij 11-11 naast Polen. En daarmee was het kruit verschoten. Er volgde een onnauwkeurige fase van Oranje waarin drie keer achter elkaar werd uitgeslagen, waardoor de stand naar 16-11 liep. Ook de time out op 14-11 had geen wijziging gebracht. Bij 19-13 haalde de bondscoach de ploeg weer naar de kant, Oranje kreeg nog één puntje mee voordat Polen de set uitmaakte. Na de 11-11 besliste een 14 om 3 score de set. Oranje kwam er even niet aan te pas.

In de tweede doorgang bouwde Polen gestaag een ruime voorsprong op. Oranje scoorde slechts het side out punt (gekregen of zelf gemaakt), terwijl de Poolse meiden na de 2-2 stand wel steeds op eigen serve scoorden. Tot aan 9-5 minimaal één keer. Daarna volgde twee keer een serie van vier punten. De scorende pipe aanval van Hester Jasper, de snelle midscore en een ace waren wat Oranje er tegenover zette. Het verschil bij 20-10 was wel erg groot, bij 23-11 was het nog groter. De set werd met 25-12 afgesloten.  Polen had welgeteld één keer voor Jong Oranje gescoord, de andere 11 punten maakten ze zelf, via o.a. vier keer Hester Jasper en vier keer Vera Mulder.

Ook in de derde set was het verschil groot. Dat kwam via 5-1 en 9-5 op 13-7 uit. Oranje was duidelijk niet in goeden doen, bij 17-10 stonden ze al voor de tweede keer aan de zijlijn rondom de bondscoach. Een serie van drie punten verzachtte het leed een beetje (18-13) Rianne Vos serveerde nog een ace, Polen gaf met een technische fout en een mislukte opslag nog een paar punten weg. Maar bleef ver buiten bereik van Oranje. Na 24-16 kon Oranje verlies twee keer uitstellen, toen was het over en uit.

Vera Mulder werd met 8 punten de meest scorende speelster bij Jong Oranje, dan volgden Hester Jasper met 7, Rianne Vos met 6, Eline Geerdink met 5, Charlot Vellener met 4 en Demi Korevaar met 2 punten. Polen was op alle scorende onderdelen de betere, aanvallend met 35 om 21 punten, serverend met 7 0m 5 aces, en verder met 9 om 6 blokpunten. Nederland scoorde 24 keer voor Polen, omgekeerd was dat de helft. Met name in de eerste twee sets was hun foutenlast met slechts 4 weggegeven punten erg laag.

In de Oranje poule gaan Italië en Polen door naar de kruisfinales voor de medailles, in de andere poule zijn dat Rusland en Turkije. Italië speelt tegen Turkije, Rusland dus tegen Polen. Voor de posities vijf tot en met acht gaan Wit-Rusland en Nederland door, uit poule II zijn dat Servië en Duitsland. Oranje speelt de kruisfinale tegen Servië, Wit – Rusland dus tegen Duitsland. Voor Bulgarije, Albanië, Slowakije en Frankrijk zit het EK U19 erop. Vandaag is een rust- / reisdag, morgen gaat het toernooi verder.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.