Tiebreak bij Nederland vs Argentinië (m)

VoV, 07-09-2018. 6:18 uur.  De Nederlandse volleyballers hebben hun eerste duel in de Gelderland Cup verloren van Argentinië. Het Zuid-Amerikaanse team van de beroemde coach Julio Velasco won in de Doetinchemse Saza Topsporthal met 2-3.

Bondscoach Gido Vermeulen startte in Doetinchem met de volgende zeven spelers: Daan van Haarlem (spelverdeler), Nimir Abdelaziz (diagonaal), Thijs ter Horst en Gijs Jorna (passer / lopers), Tim Smit en Jasper Diefenbach (middens) en Dirk Sparidans (libero).

Argentinië, de nummer zeven van de wereldranglijst, beschikt over sterke spelers zoals Luciano De Cecco en Facundo Conte. De Zuid-Amerikanen begonnen matig aan het duel tegen een scherp ogend Nederland. Oranje schoot uit de startblokken en won de eerste set met swingend volleybal: 25-13.

Nadat de nummer vijf van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro wakker was geschud, begon het beter te spelen. De Argentijnen wonnen onder leiding van de virtuoze spelverdeler De Cecco de tweede (12-25) en derde (18-25) set en namen zo een 1-2 voorsprong.

Met enkele nieuwe spelers in het veld, zoals Wessel Keemink, Thomas Koelewijn, Michael Parkinson en Just Dronkers wist Nederland zich knap terug te vechten in de wedstrijd. Oranje won de vierde set met 25-18 en dwong zo een tiebreak af.

In de vijfde set leek Oranje goede kansen te hebben op een 3-2 zege. Na een prachtige redding van libero Dronkers scoorde Jorna 12-11 en was Nederland drie punten verwijderd van de zege. Argentinië richtte zich echter net op tijd op, won de vijfde set met 13-15 en daarmee de wedstrijd met 2-3. Het was Tomas Lopez die met een leep balletje het matchpoint benutte.

Zaterdag spelen Nederland en Argentinië nogmaals tegen elkaar, om 16.00 uur in de Van der Knaaphal in Ede.  Volgende week begint voor beide landen het WK Volleybal in Italië en Bulgarije.

Op  https://flic.kr/s/aHskEdjb4X  staat de fotoreportage van Hans van Dijk van dit duel om de Gelderland Cup.

gh @ VoV, bron Nevobo, foto Hans van Dijk.