Vizier op volleybal

 

EK U19: Verlies voor goed Jong Oranje

VoV, 06-09-2018. 5:45 uur. Gisteravond speelde Jong Oranje de vierde wedstrijd op het EK U19. Na twee zeges (vs Albanië en Bulgarije) en één nederlaag (vs Wit-Rusland) stond in de voorlaatste poulewedstrijd Italië, de ongeslagen koploper na drie wedstrijden, aan de andere kant van het net in de Dhimitrag Goga Sport Hall in Durres, Albanië. Jong Oranje oefende onlangs nog een aantal keren zonder succes tegen de Azzurri. De Nederlandse ploeg wil wij de eerste vier eindigen,  met twee zeges hebben ze daarvoor een goede basis gelegd. Al staat Bulgarije na de winst op Albanië op één zege en drie punten en kan dus ook nog op zes uit twee komen.

Bondscoach van de Vyver begon met de bekende en vertrouwde basiszes. Op spelverdeling Sarah van Aalen, libero Dagmar Boom, diagonaal Vera Mulder. De midposities werden bezet door Indy Baijens en Demi Korevaar en op de passer loper stonden Hester Jasper en Annick Meijers.  In de loop van de wedstrijd kregen Charlot Vellener, Lisa Nobel, Susanne Kos en Rianne Vos ook speeltijd.

Even terzijde, een paar weetjes vooraf. Van dit EK inclusief kwalificatiewedstrijden is Indy Baijens de beste blokkeerster. 33 blokpunten in 9 wedstrijden leverde ze al af. En Annick Meijers scoorde in 9 wedstrijden al 136 keer, een gemiddelde van 4,39 punt per set, waarmee ze op de derde plaats overall staat.  Met 21 aces doet Annick het serverend ook goed, en Sarah van Aalen staat voorlopig als de op één na beste spelverdeelster genoteerd met een efficiëntie percentage van 54,14%. Zoals gezegd, zomaar een paar weetjes over Jong Oranje U19 voorafgaand aan deze wedstrijd.

In de eerste set kon Jong Oranje lang bijblijven. Vera Mulder scoorde de aansluitende treffer voor 9-10, daarvoor had Indy Baijens bij 7-7  al gelijk gemaakt. Met twee scores van mid Sarah Luisa Fahr nam Italië afstand naar 10-14, waarop van de Vyver op de time out knop drukte. Een juist moment, want Nederland kwam terug, Vera Mulder, Hester Jasper en Indy Baijens scoorden, Oranje kwam bij 17-16 op voorsprong, time out Italië.

Susanne Kos serveerde een ace, voor 18-16, Hester Jasper hield het verschil op twee punten bij 19-17. Na drie Italiaanse punten op rij (19-20) was er een Nederlandse time out, na de pauze sloeg Oranje uit en had Italië beslissend voordeel bij 19-21.  Charlot Vellener en Lisa Nobel kwamen via de dubbele wissel in het veld, maar konden Italië ook niet afstoppen. Een Italiaans ace en nog een uitgeslagen Nederlandse aanval maakten 19-23. Hester Jasper, in deze set goed voor 5 punten, scoorde nog 21-24, waarna Italië met een harde rake klap de setwinst pakte.

Oranje had een beste start in de tweede set, Na het ace van Indy Baijens en de daarop volgende ‘dankjewel’ score stond Oranje op 6-2 en moest Italië naar de kant.  Bij 8-8 hadden ze de schade al gerepareerd, nu was het de beurt voor Nederland om naar de zijlijn te gaan. Een tweede time moest Oranje nemen toen Italië naar 10-15 uitliep, even had Nederland een dipje en dat werd meteen afgestraft. Na de 11-15 tot aan 17-22 was de foutenlast over en weer gigantisch. Van de dertien punten, maakten de teams er elf voor de ander. Twee Italiaanse aces waren de uitzondering. Oranje kwam nog op 18-22, na de 19-24 besliste Italië de set voor zich. Oranje stond met 0-2 in sets achter.

Oranje moest de derde set winnen om met een stunt nog kans op één of meerdere punten te willen maken, maar dat was makkelijker geschreven dan gedaan. Bij 7-10 achter dreigde het de verkeerde kant op te gaan, time out van de Vyver. Mede door slordig Italiaans spel, vier fouten op rij, een door Oranje afgestrafte ‘overpass’ en een Nederlandse ace werd de tussenstand 15-14 voor Nederland.

We deden weer mee en bleven meedoen. Italië pakte eerst nog wel het initiatief (16-19), maar kon niet voorkomen dat onder andere een score van Demi Korevaar Oranje terugbracht in de wedstrijd. Susanne Kos bleef vreugde pirouettes draaien bij elk Nederlands punt en dat waren er tot aan 23-22 voor Oranje door Hester Jasper bijna genoeg om duizelig van te worden. Na een Italiaanse foutserve kwam Oranje bij 24-23 op setpoint. Matchpoint was er op 24-25 voor Italië. De foutserve haalde het van het scorebord. Jammer dat Oranje daarna de Italiaanse aanval niet af kon stoppen, twee rake klappen maakten 25-27 en 0-3.

Bij Oranje werd Hester Jasper met 11 punten topscorer. Demi Korevaar, Vera Mulder en Annick Meijers maakten er elk 7, Indy Baijens kwam tot 5 punten, Sarah van Aalen nam er 2 voor haar rekening en Susanne Kos ook nog 1. Totaal 40 eigen punten, Italië had er 59. Nederland scoorde 18 keer voor Italië, omgekeerd was dat 25 keer.  Middels aces en foutserves (totaal 26) werden 45 snelle punten gescoord.

“Het was een zware wedstrijd” vond bondscoach van de Vyver. “We speelden wel onze beste wedstrijd van het toernooi tot nu, maar Italië is een hele goede tegenstander en was beter dan wij. Ik ben tevreden over de vechtlust van het team, met hart en ziel gingen ze voor de overwinning. Op deze manier willen we ook de volgende wedstrijd(en) spelen”

Vandaag staat om 20:00 uur de laatste wedstrijd in de poule voor team en fans (foto boven) op het programma. Tegenstander is dan Polen. Daar Bulgarije al om 15:00 uur speelt (vs Wit-Rusland) weet Jong Oranje bij begin van de wedstrijd al of ze naar de volgende ronde gaan, de strijd om de plaatsen vijf tot en met acht, of dat het nog minimaal een puntje moet halen.

De uitslagen van gisteren in de Nederlandse poule waren: Polen vs Wit Rusland 3-0 en Albanië vs Bulgarije ook 0-3. De stand na vier wedstrijden.  1> Italië 4-12, 2> Polen 3-9, 3> Wit – Rusland 2-6, 4> Nederland 2-6, 5> Bulgarije 1-3, 6> Albanië 0-0. Italië en Polen hebben de beste papieren voor de strijd om de  medailles.

In poule II won Rusland met 3-1 van Slowakije, was er met dezelfde score een zege van Turkije op Servië en behaalde Duitsland een benauwde 3-2 winst tegen hekkensluiter Frankrijk. De  stand in die poule is 1> Rusland 4-12, 2> Duitsland 3-7, 3> Turkije 2-7, 4> Servië 2-6, 5> Slowakije 1-3 en 6> Frankrijk 0-1.  Met nog te spelen Frankrijk vs Turkije en Rusland vs Duitsland is Rusland al door en zou Turkije in deze poule ook weleens naar de kwartfinale kunnen gaan.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.