Vizier op volleybal

 

EK U20: Blom–de Groot gaan voor brons

VoV, 10-09-2017. 12:15 uur. Mees Blom en Yorick de Groot speelden vanmorgen in de halve finale van het EK Beach U20, net als hun vrouwelijke Nederlandse collega’s eerder op de dag,  tegen een Russisch duo dat als derde geplaatst was, te weten Ivanov / Gorbenko. Dit duo had nog geen wedstrijd verloren op het EK en was dus een geduchte tegenstander voor de als achtste geplaatste Nederlanders.

In de openingsset hadden beide teams om beurten voordeel. Rusland bij 4-3 en 7-5, met een mooie serveserie van Yorick de Groot, waarin twee aces van hem en een kill block van Mees Blom,  pakte Oranje echter de 7-9 voorsprong, die ze echter bij 10-9 ook al weer kwijt waren. Vanaf die stand bleef het tot aan 17-17 gelijk opgaan. Een Nederlandse foutserve en een netfout gaven Rusland bij 19-17 beslissend voordeel. Oranje kreeg de 20-18 nog op het scorebord maar kon het winnende setpunt voor Rusland niet voorkomen.

In de tweede set nam Oranje met 5-8 de leiding, na een Russisch blok en een Nederlandse technische fout werd het 9-9, waarop Oranje de time out opnam. Twee aces van Rusland en een slim tikje breed van de Groot zorgden voor een 11-10 pauzestand. Tot aan de big points ging het gelijk op, met dan weer Rusland, dan weer Nederland op een puntje voorsprong. Rusland kwam bij 20-19 op matchpoint, Yorick de Groot blokkeerde Nederland bij 21-22 op setpoint. Bij 22-23 was er weer setpoint voor het BTN duo, de harde Russische aanval ging vervolgens uit, 22-24 en 1-1 in sets. Tiebreak.

Bij 3-0 achter ging Oranje naar de parasol, na die pauze ging het een stuk beter. 4-5 na een uitgeslagen bal van Rusland. Teams bleven vervolgens aan elkaar gewaagd, Rusland pakte met een blokje bij 10-8 twee punten voordeel, die ze via een geslaagde side out vasthielden. Op 13-12 werd er weer gewisseld, de 14-12 betekende matchpoint. Bij 14-13 sloeg Rusland het winnende punt in het zwarte zand.

Rusland dus ook hier naar de finale en Nederland naar de strijd om het brons.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV.