Vizier op volleybal

 

EK U20: Van Driel–Stam naar kleine finale

VoV, 10-09-2017. 10:50 uur. Het duo Mexime van Driel en Katja Stam had een succesvolle tweede dag van het EK Beach U20 in Vulcano achter de rug, toen ze vanmorgen aan de halve finale begonnen. Gisteren werd drie keer gewonnen. Daarvoor was er in de poule één nederlaag tegen Morgan / Lovsin geleden. Dit duo werd in de achtste finale uitgeschakeld door Maria Voronina / Mariia Bocharova uit Rusland, de nummer drie op de plaatsingslijst. Overigens is Mariia bij de dubbele i geen typfout.

Dit Russische duo was de tegenstander in de halve finale, een zware klus dus. In de andere halve finale stond een Italiaans onderonsje op het programma tussen de nummers 1 en 27 van de plaatsingslijst. De volgende tegenstander van Mexime van Driel en Katja Stam kwam dus uit Italië, ongeacht hoe de halve finale zou aflopen.

In de eerste set kwam het KBU / BTN duo op een 8-6 voorsprong door een doortikbal van Katja Stam. Het Russische duo had daarvoor (en ook in het verder verloop van de wedstrijd) duidelijk Mexime als servetarget gekozen, waardoor Katja aan het net minder in actie kwam. Met een serie van vijf punten veranderde Rusland de achterstand in een 8-11 voorsprong en vanaf dat moment tot pakweg 13-17 bleef Nederland in de score achter Rusland aanlopen. Mexime van Driel scoorde een paar bekeken balletjes, bij 16-17 ging Rusland de time out in.

De gelijke stand bij 17-17 was het eind van een prachtige inhaalserie van het Nederlandse duo. Rusland counterde met een score via de netband, het leek wel alsof ze daar op getraind hadden zo vaak kwam dat in de wedstrijd voor. Het ace van Mexime maakte bij 19-19 weer gelijk, met een zweefduik pass kon ze even later ook de 21-21 laten noteren. Rusland pakte de 21-23 winst middels een eerste bal score die naar het vrije achterveld werd gepasst.

In de tweede set kwam Oranje met 3-1 voor, na de 3-4 stand waren ze echter constant in de achtervolging. Er werd van speelhelft gewisseld bij 3-4, 5-9 en 9-12. Steeds had Rusland voordeel. En dat bleef zo, mede omdat ze nog een aantal keren via de netband konden scoren. Het werd 12-16 en bij 13-20 stonden de Russinnen op matchpoint. Katja Stam scoorde de 14-20, een doortikkertje besliste de wedstrijd met 14-21.

Rusland dus naar de finale, Nederland naar de strijd om het brons.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV.