EK U20: Mooi succes voor Jong Oranje (m)

VoV, 15-07-2018. 19:35 uur. Jong Oranje heeft bij het EK U20 de tweede wedstrijd gewonnen. Na de 0-3 nederlaag van gisteren tegen Tsjechië was er vandaag een 3-0 zege tegen Finland, waarbij het in de eerste set razend spannend was en vervolgens een stuk minder.  Oranje was de betere ploeg en bracht dat in de score tot uitdrukking.

Bondscoach van Ree begon met Bennie Tuinstra, Sjors Tijhuis, Daan Streutker, Cas Abraham, David Bes, Joris Berkhout en libero Daan Nijeboer aan de partij. In de loop van de eerste set waren er invalbeurten voor Nimo Benne en Martijn Brilhuis, daarna bleef de basis staan.

Met 30-28, 25-20 en 25-19 had Oranje aan het eind de betere cijfers in de setstanden en ook in de scorende onderdelen. Op de aanval 58/43, blokkerend 6/4 en serverend wat aces betreft 10/4. Ook de foutenlast was een paar punten lager. Daan Streutker werd met 14 treffers topscorer.

In de eerste set verspeelde Oranje een mooie 20-17 voorsprong waarna Finland tot aan 23-23 steeds een puntje van de achterstand afhaalde. Na de 24-23 kreeg Oranje een hele serie setpoints, die pas na 29-28 omgezet konden worden in setwinst.

In de tweede doorgang kon Oranje na 19-19 toeslaan. Daarvoor waren de verschillen ook af en toe fors geweest, steeds in Nederlands voordeel. Telkens kon Finland terug in de wedstrijd komen, maar verder dan een gelijke stand kwamen ze niet. Na de 19-19 sloeg Oranje zich naar 25-20. De blokpunten en de serve aces (totaal 8 /1 in deze set) maakten het verschil en zo  kwam Oranje met 2-0 in sets voor.

In de derde set een soortgelijk verloop. Even had Finland in het begin een voorsprong gehad van drie punten (3-6), daarna kwam Oranje terug, bij 9-9 was het gelijk en tot aan 18-18 ging het gelijk op. Team deden nagenoeg niet voor elkaar onder, Oranje had de beter scorende aanval en had de meer gevaarlijke opslagen. Na de 18-18 had Nederland net als in de voorgaande set weer de effectievere spelers in de ploeg. Met 25-19 pakten ze de toch nog ruime setwinst en de dik verdiende wedstrijdwinst.