Nederlands succes bij opening EK Beach

VoV, 16-07-2018. 6:30 uur. Op het DELA EK Beachvolleybal hebben Dirk Boehlé en Steven van de Velde gisteravond in Apeldoorn het openngsduel met 2-1 gewonnen vna  Marco Caminati / Enrico Rossi. Op het Marktplein in Apeldoorn waren ze met 21-18, 29-31 en 15-9 te sterk voor de Italiaanse tegenstander.

De Nederlandse spelers begonnen erg scherp aan de wedstrijd. Via sterk verdedigen van de rappe Boehlé en het hoge blok van Steven van de Velde namen ze een voorsprong van 5-8. Tot twee keer toe wisten de Italianen een achterstand weg te werken. Eerst van 5-8 naar 8-8 en vervolgens van 13-16 naar 16-16. Blokkerend bewees van de Velde toen opnieuw zijn waarde, in de eerste set scoorde hij zes keer blokkerend, aan het net. Twee keer scoorde hij met een sluitend blok, het laatste punt kregen de Oranje mannen via een in het net geslagen Italiaanse aanval kado. Eindstand 18-21.

In de tweede set namen de Italianen vrij vlot (na 3-3) het initiatief en hadden bij de tweede veldwissel al een voorsprong van vier punten (9-5).  Ze speelden slim, dwongen Nederland tot fouten hetgeen bij 12-7 tot een Nederlandse time out leidde. Bij 13-8 zaten de  duo’s alweer voor hun technische time out aan de kant. De grote inhaalshow van Boehlé van de velde begon bij een 17-14 achterstand.

Het kill – block, eindelijk weer een kill – block, maakte 17-16, daarop volgden drie loepzuivere Nederlandse punten voor de 17-19 stand. Van de velde zette Oranje op matchpoint bij 18-20. De winst leek in kannen en kruiken, nog één side out verwijderd. De wedstrijd kantelde echter nog een keer, de Italianen knokten zich terug en kwamen bij 21-20 op setpoint. Beide duo’s knokten zich drie slagen in de rondte voor setwinst of wedstrijdwinst, de setpoints en matchpoints  veranderden in rap tempo van speelhelft. Tot aan 30-29, toen scoorde Italië met een eerste bal het laatste punt.

Boehlé en Van de Velde moesten nog één keer vol aan de bak. Het publiek ging voor de zoveelste keer weer achter hen staan en probeerden het duo zo over een eventueel ‘dood punt’ heen te helpen in de tiebreak.

Met een serie van vier punten werkten Boehlé / van de Velde in de derde set een 2-1 achterstand weg. Daarop volgde bij 4-6 nog een driepunter, waarmee er een duidelijke voorsprong van vijf punten op de borden kwam. Dit lieten de Nederlanders zich niet meer afpakken en na de 6-12 en 7-14, een ace van Steven van de Velde via de netrand, werd de partij met 9-15 gewonnen.

Boehlé genoot en vertelde op de Nevobo site: “Het was geweldig om voor dit publiek te spelen en een eer om de openingswedstrijd te mogen doen. Dat we ook nog winnen is helemaal heerlijk. Dit is een droom die uitkomt, echt geweldig. Na die tweede set spookt het heel even door je hoofd dat je denkt; het zal toch niet. Als je zoveel matchpoints hebt gehad denk je ‘we hadden al klaar kunnen zijn.’ We hadden hier al moeten staan juichen. Dat hebben we samen snel om kunnen zetten. Dat deden we heel goed.”

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy Biekart.