EK U20: Ondertussen bij onze Zuiderburen

VoV, 20-07-2018. 8:42 uur. Voor Jong België, de jonge Red Dragons, was plaatsing voor de halve finale van het EK U20 in Den Haag voor het begin van de laatste wedstrijd al zeker. Dat nam echter niet weg dat de ploeg tegen Rusland ook wilde winnen, dit was de mogelijkheid om Tsjechië, Europees kampioen van vorig jaar te ontlopen. Twee setjes waren genoeg voor België om als koploper in de door hen zelf  benoemde ‘poule des doods’ als eerste te eindigen.

De Russen hadden de beschikking over de 2.14 meter lange Maxim Sapozhkov, die aanvankelijk alles raak sloeg wat er raak te slaan was (2-7), maar toen België het passend beter onder controle kreeg minder succesvol bleef. België haalde in tot 9-11 en kwam bij 15-15 zelfs naast de Russen, maar tegen het servegeweld van Abaev en Zakhvatenkov was de passlinie vervolgens niet bestand en via 17-21 werd het 20-25.

In de tweede set kon België tot 20-21 meedoen voor de winst, daaraan voorafgaand hadden ze zelfs bij de meetpunten 8-6 en 16-14 de leiding. Op het eind was het echter Rusland dat het meeste over had en de set voor zich besliste. Met 22-25. De derde set leverde België setwinst en behoud van de mogelijkheid op wedstrijdwinst op. Enkele blokpunten, die voor een 18-17 voorsprong zorgden, en een drukvolle serveserie, die het verschil naar 23-20 tilde, hield het geloof in een zege via 25-22 setwinst in stand.

Rusland was in de vierde set aanvallend de betere ploeg en maakte daarmee het verschil. Het bleef aanvankelijk nog gelijk opgaan in de set, maar toen een gaatje geslagen was bij 12-16 en ook de big points met vier punten voorsprong werden begonnen, gaf Rusland de winst niet meer af. Met 23-25 wonnen ze de vierde set.  Rusland is de tegenstander van Oranje in de halve finale.

In de Belgische poule eindigden na Rusland en België de teams van Italië, Polen, Frankrijk en Turkije. Italië en Polen wonnen elk drie keer, Frankrijk één keer en Turkije bleef zonder zege.