EK U22: Piersma/ Bekhuis naast podium

VoV, 12-06-2022. 16:56 uur. Het duo Piersma/ Bekhuis had zich eergisteren en gisteren via drie zeges in de poule en overwinningen in de Round of 16 en de kwartfinale naar de halve finale gespeeld. Daarin troffen ze het Deense duo Windeleff/ Bisgaard, dat zich via twee zeges en een nederlaag in de poule en winst op een Fins en Spaans duo in de daaropvolgende KO-rondes voor de halve finale kwalificeerde.

Piersma/ Bekhuis leden in de halve finale een nipte nederlaag en moesten bij dit EK genoegen moeten nemen met de strijd om het brons. Tegen het Deense duo was er in de eerste set een nog wel overbrugbare achterstand van drie punten bij 8-11 en 10-13, maar bij 11-17 was het verschil al dermate gegroeid dat voor een set nederlaag gevreesd moest worden. Dat kwam ook uit, na 13-20 werd met 17-21 verloren.

In de tweede set waren de teams aan elkaar gewaagd, nadat Piersma/ Bekhuis de eerste helft van de set tot aan 10-7 had gedomineerd.  De gelijke standen bij 11-11 en 15-15 kon het Deense duo naar haar voordeel ombuigen bij 16-18, dit beslissende verschilletje hielden ze op de side out vast naar 17-19, 18-20 en 19-21. Hetgeen dus een 0-2 nederlaag voor Piersma/ Bekhuis inhield.

De strijd om het brons ging tegen het Oekraïense duo Kmil/ Lazarenko, dat in de halve finale van het Spaanse duo Alvarez/ Moreno had verloren. De dames uit Oekraïne konden beter met de omstandigheden overweg (harde wind) dan het Nederlandse duo. Zij hadden meer servedruk en gaven minder punten weg.

Na de 10-8 in de eerste set waaide een Nederlandse aanval uit, waarop er een time out volgde, bij 12-9 kon coach van Hintum nogmaals voordoen hoe het moest, maar dat resulteerde pas effect met een dubbel breakpoint na 15-12, waardoor het 15-14 werd. Echter sloeg Oekraïne meteen terug (18-14) en speelde de set daarna zonder problemen naar een 21-16 zege, met als laatste punt een ace van Lazarenko.

In set twee keken Piersma/ Bekhuis al vlot tegen een ruime achterstand aan ((6-2, 10-4) en waren daarna niet bij machte om de wind uit een andere hoek te laten waaien. Bij 14-7 was de technische time out, een ace van Oekraïne zorgde niet veel later voor 17-8. Toen was wel duidelijk dat Oranje zonder medaille naar huis zou gaan. Het werd 21-12 en dus 2-0 voor de Oekraïense dames.