WK Beach: Zegereeks Oranje-duo’s ten einde

VoV, 12-06-2022. 19:51 uur. Aan de zegereeks van de Oranje duo’s gedurende zes partijen op 2 wedstrijddagen kwam vanmorgen een einde. Het gelegenheidsduo Immers/ Boermans verloor van de Spanjaarden Herrera/ Gavira. Met 0-2 via 26-28 en 16-21.

In de openingsset namen de Spanjaarden al vlot een 6-10, 8-13 en 13-18 voorsprong en leken op gemakkelijke setwinst af te koersen. De inhaalrace van Immers/ Boermans bracht het in eerste instantie op één puntje bij 17-18en 19-20 en monden uit in hun eerste setpoint bij 21-20.   Vijf setpoints volgden voor Nederland tot aan 25-24, geen ervan werd verzilverd. Spanje kwam bij 25-26 voor de tweede keer op setpoint, dat konden Immers/ Boermans nog ongedaan maken maar bij 26-27 lukte dat niet meer.

In de tweede set werd met 9-12 verplicht gerust, Spanje pakte ook de eerste punten na de pauze (9-14) en hield het verschil via een geslaagde side out op vijf (11-16, 14-19) en drie punten (16-19), na een ace als breakpoint van Boermans. De uitgeslagen aanval van Immers besliste de set na de 16-20 stand.

Katja Stam en Raïsa Schoon speelden hun laatste poulewedstrijd tegen het geroutineerde Argentijnse duo Gallay/ Pereyra, dat als 24ste geplaatst is op dit WK. Het verschil met de als nummer één geplaatste Nederlanders was in de eerste set niet direct te zien.

Na 8-8 namen Stam/ Schoon afstand naar 11-8 en met 12-9 werd er verplicht gerust. Na die technische time out blokkeerde Stam de 14-10 tegen het zand, een opleving van Argentinië zorgde echter bij 15-15 weer voor een gelijke stand. Daarna ging het op de side out tot 20-20 gelijk op, een rake smash van Katja Stam en een aanvallende fout van Argentinië beslisten de set in Nederlands voordeel.

In set twee moest Argentinië al bij 5-1 de time out in. Vanuit een volkomen onmogelijke hoek lukte het Katja Stam om de bal pal achter het net neer te leggen, hetgeen even te veel van het goede was voor Gallay/ Pereyra. Nederland liep uit naar 10-2 en 15-4. De Argentijnse dames hadden toen al gecapituleerd en leden met 21-10 een dikke set nederlaag. Stam/ Schoon sluiten de poulefase als eerste in poule A af.

Luini/ Penninga speelden tegen de volleybal Vikingen en Olympisch kampioen Mol/ Sorum uit Noorwegen. Beide teams hadden hun eerste wedstrijd gewonnen en stonden nu voor het eerst tegenover elkaar.

Het BTN-duo reeg in de eerste set fout op fout aan elkaar, hetgeen tot totaal 10 gescoorde punten voor Noorwegen leidde. Tezamen met de blokpunten van Mol, totaal 4, was dit een van de oorzaken voor de dikke 10-21 nederlaag voor Nederland. Bij 2-7 ging Oranje al de time out in, bij 4-10 werd er voor de tweede keer van speelhelft gewisseld en op 6-15 gingen de teams voor de technische time out naar de kant. Noorwegen besliste daarna de set via 8-19 met 10-21.

In de tweede set waren Luini/ Penninga veel beter bij de les. Ze hadden bij de eerste en tweede veldwissel een 4-3 en 8-6 voorsprong. Na de side out (8-7) blokkeerde Mol twee keer raak, waardoor de leiding naar de Noren ging, maar Oranje pakte die meteen weer terug en ging met 11-10 voor de technische time out in. Oranje gaf twee punten weg (11-13 en 12-14) en moest na een ace van Mol voor de 13-17 tussenstand de time out in. Met drie scores van Luini en één van Penninga kwam Nederland terug naar 17-18, verder kwamen ze niet. Met drie punten op rij pakten de Noren de set vervolgens met 17-21.