VNL-heren: Oranje zonder setverlies langs Australië

VoV, 13-06-2022. 5:20 uur. Het was alweer de laatste wedstrijd van de Oranje mannen in Brasilia. Hun volgende VNL stop is in Quezon City op de Filipijnen, waar dan Slovenië, Frankrijk, Duitsland en Argentinië de tegenstanders zijn. Maar eerst nog Australië, dat tot nu alle wedstrijden in Brasilia verloor.

Bondscoach Piazza liet de volgende zeven beginnen aan het duel:

• Spelverdeling: Wessel Keemink
  • Libero: Robbert Andringa
  • Diagonaal: Nimir Abdel-Aziz
  • Passer Lopers: Bennie Tuinstra en Thijs ter Horst
  • Midspelers: Fabian Plak en Twan Wiltenburg

Met deze starting seven kwamen, na de rustdag, dezelfde spelers in actie die tegen Iran de eerste zege binnenhaalden. Vanaf set drie stonden Maarten van Gareren (voor Thijs ter Horst) en Luuc van der Ent (voor Twan Wiltenburg) in de basis. In de loop van de wedstrijd had Gijs Jorna ook diverse invalbeurten.

Oranje had meteen vanaf het begin de controle over de gang van zaken binnen de lijnen (4-1). Australië kwam nog terug (5-5) maar raakte ook meteen weer achterop (8-5), waarna het in de achtervolging op enkele punten afstand bleef (10-8, 12-10). Na de technische time out op de laatste tussenstand maakte Lorenzo Pope en een blok op Bennie Tuinstra er 15-14 van, Tuinstra revancheerde zich met een ace via de netband voor de 18-14 stand, waarop Australië de time out inging.

In de setfinale zocht spelverdeler Keemink de slagkracht van Abdel-Aziz, die twee keer raak knalde (21-17 en 22-18), Keemink scoorde zelf via een tweede bal en de geblondeerde Fabian Plak nam de 24-19 voor zijn rekening. Via een Australische foutserve pakte Oranje de set met 25-20. De 16 om 14 eigen score en de 6 om 9 foutenlast maakten de 25-20 set uitslag.

In set twee scoorde Nimir Abdel-Aziz meteen een drietal punten tot aan de 6-3 stand, time out Australië, en na de 8-4 nam Oranje met twee punten van Twan Wiltenburg en een rake klap van Wessel Keemink verder afstand (11-4). Nederland speelde sterk en liet door veel aanvals- en servedruk Australië niet in de wedstrijd komen.

Na de technische time out op 12-5 liep Oranje uit naar 16-8, 19-12 en 22-14. Stevig geholpen door een reeks Australische fouten. De ingevallen Maarten van Garderen scoorde na 23-15 de laatste twee punten voor Oranje voor de 25-15 setwinst. Een eigen score van 18 om 7 punten en een foutenlast van 8 om 7 punten maakten de 25-15 eindstand.

In de derde en laatste set nam Oranje ook een vlotte 6-3 voorsprong en bouwde het verschil uit naar vijf punten bij de verplichte pauze. Na 12-9 sloegen Nimir Abdel-Aziz en Fabian Plak Oranje naar de winst. Abdel – Aziz nam vanaf die stand zeven punten voor zijn rekening en Plak verzilverde een viertal set ups van Keemink. Oranje bleef tot 24-21 een ruime marge voor, echter werd het na die stand nog een momentje spannend toen Lorenzo Pope de 24-23 liet noteren. Met zijn twintigste punt in deze wedstrijd maakte Abdel-Aziz bij eerste gelegenheid de winst perfect.

Nimir Abdel-Aziz werd topscorer via o.a. 5 aces. Fabian Plak scoorde 10 keer in totaal. Een plus van 17 aanvallende punten, 8 aces en 2 blokpunten waren genoeg om de 23 om 19 foutenlast te compenseren.