VNL-heren: China stunt vs. Brazilië. Winst Canada.

VoV, 13-06-2022. 5:26 uur.  In zowel Brasilia als in Ottawa waren er gisteren verrassende uitslagen te noteren, waarbij teams uit de kelder van de ranglijst hun eerste overwinning behaalden. De stunt van de dag kwam van China, dat nog geen wedstrijd gewonnen had, door in Brasilia gastland Brazilië met 0-3 te verslaan. Met in elke set een zinderende finale als slot.

Zo werd in de eerste set een 15-21 voor China nog 20-21 voordat de Chinese ploeg met 23-25 won. In de tweede set kwamen ze van 20-17 achter terug naar 24-23 en wonnen in de verlenging met 29-31 en in de derde set maakten ze een 22-19 achterstand ongedaan en sloegen ze zich naar een 23-25 zege. Zhang werd opnieuw topscorer, deze keer met 25 punten.

Verder was er in Brasilia een ruime 0-3 zege van Japan over Iran (20, 14, 19) en bezorgde Oranje Australië de vierde nederlaag. Ook met 3-0 (20, 15, 23)

In Ottawa behaalde gastland Canada de eerste zege in de eerste week. Tegen Bulgarije kwamen ze via twee keer 18-25 met 0-2 voor, konden het echter in de daaropvolgende twee sets niet afmaken. De Bulgaren konden in de derde set met 26-24 de wedstrijd met een set verlengen en dat lukte hen in de vierde set nogmaals via 25-21. De tiebreak ging daarna met 11-15 naar Canada.

Frankrijk leed een nederlaag tegen Polen, dat duel der Europese grootmachten ging via 25-21 en 22-25 in de eerste twee sets gelijk op. Daarna drukte Polen met 21-25 en 22-25 door en won met 1-3, hetgeen de eerste nederlaag voor de Olympisch kampioen betekende.

Italië boekte een 1-3 zege tegen Argentinië in Canada. Via de setstanden 20-25, 21-25, 25-16 en 28-30. Met winst via nipt verschil in de vierde set wisten ze de tiebreak te voorkomen.