WK Beach: Alle NL-duo’s zijn door

VoV, 13-06-2022. 19:20 uur. De vier Nederlandse mannenduo’s speelden vandaag hun laatste poulewedstrijd op het WK Beach in Rome. Het competitieformat is zo dat de beste twee teams per poule zich plaatsen voor de knock-outfase, evenals de vier beste nummers drie. De overige teams die als derde in de poule geëindigd zijn, spelen in een lucky-loser ronde voor de laatste vier tickets. Voor de nummers vier van elke poule zit het toernooi erop.

Brouwer/ Meeuwsen speelden tegen Nölvak/ Tiisaar en verloren hun duel met 1-2. De eerste set ging met 15-21 naar de tegenstander, in de tweede waren de Nederlanders veel sterker. Via 10-5 en 17-8 pakten ze de winst in set twee en de gelijke setstand. De tiebreak kende een gelijk opgaande strijd tot aan 10-9 voor Nederland. Met drie punten op rij maakten Nölvak/ Tiisaar het verschil naar 10-12 en na de 12-13 maakten ze de set uit voor de 2-3 winst.

Brouwer/ Meeuwsen worden tweede in hun poule met twee zeges en één nederlaag.

Luini/ Penninga moesten het opnemen tegen Benzi/ Bonifazi. In de eerste set namen ze na 12-10 afstand naar 15-10. De tegenstander kon na 20-12 nog terugkomen naar 20-16, maar het verschil was te groot om het NL-duo nog in de problemen te brengen. Met 21-16 wonnen ze de eerste set.

In set twee waren de teams aan elkaar gewaagd en ging het heel lang gelijk op. Gelijke standen waren er bij 3-3, 7-7, 11-11, 15-15 en 19-19. Nederland kreeg het eerste set- en matchpoint op 19-20. Italië ging de time out in en maakte daarna gelijk. Na de score van Penninga voor 20-21 verzilverde Luini het matchpoint voor de 20-22 set- en 0-2 wedstrijdwinst.

Luini/ Penninga worden met twee zeges en één nederlaag tweede in de poule.

Varenhorst/ van de Velde hadden Schachter/ Dearing uit Canada, die de voorgaande twee poulewedstrijden verloren hadden, als tegenstander. Het werd een driesetter met ruime winst voor de Canadezen in de eerste set en een nog ruimere zege voor Nederland in de tweede.

Op 15-17 in de openingsset miste het BTN-duo de side out en kreeg daarna ook nog een aantal breakpoints tegen. Op 15-20 ging Nederland de time out in, daarna werd het 16-21 voor Canada.

In de tweede set was het duo Varenhorst/ van de Velde heer en meester binnen de lijnen en ze gaven de Canadezen geen kans. Met 21-11 dwongen ze de tiebreak af. In die derde set ging het tot 9-10 voor Canada gelijk op. Maar een hele serie aanvallende fouten van Nederland vanaf linksvoor tilde de stand naar 9-14 voor Canada, dat daarna met een monsterblok de setwinst (9-15) en wedstrijdwinst (1-2) pakte.

Varenhorst/ van de Velde worden met twee zeges en een nederlaag eerste in de poule.

Immers/ Boermans moesten tegen het Oostenrijkse duo Ermacora/ Pristauz, de nummer één in de poule een plaatsje voor de volgende ronde afdwingen.  In de eerste set kregen de Nederlanders in de beginfase tot 4-6 vier punten makkelijk bijgeschreven via Oostenrijkse foutserves en een aanvallende fout. Na de 6-10 voorsprong gaven ze zelf drie kadootjes weg tot aan de technische time out bij 10-11.  Oostenrijk maakte van 10-13 achter een 14-13 voorsprong waarna het tot 16-16 gelijk opging. Twee blokpunten van Boermans maakten het verschil naar 16-18 en op 18-19 blokkeerde hij ook de 18-20 tegen het zand. De uitgeslagen bal van Oostenrijk zette de stand op 18-21.

In de tweede set was Oostenrijk de duidelijk bovenliggende partij. Veldwissels waren er bij 5-2, 10-4 en 13-8. De serie na de pauze naar 17-8 was de voortijdige beslissing, die met 21-12 wel heel erg in echt voordeel van Oostenrijk uitviel.

Nederland kwam in de tiebreak op een 0-3 voorsprong, na twee aces van Boermans naar de 1-6 stand ging Oostenrijk de time out in. Zonder succes, Oranje stoomde door naar 5-10 bij de derde veldwissel. Oranje liet zich niet meer in de problemen brengen en met een harde klap van Boermans pakten ze na 8-14 de 8-15 set- en dus de 1-2 wedstrijdwinst.

In hun poule wonnen drie duo’s twee wedstrijden en verloren er één. Op basis van een slechter set gemiddelde worden Immers/ Boermans derde in de poule, waarmee ze zich tot nu bij de vier beste nummers drie plaatsen en doorgaan naar de volgende ronde. Maar dan kan nog wijzigen, niet alle wedstrijden zijn gespeeld.

Katja Stam en Raïsa Schoon speelden vandaag niet. Zij hebben de poulefase gisteren als eerste afgesloten en waren al zeker van de KO-fase van het toernooi.