Vizier op volleybal

 

EK2019: Beste speelsters in de poulefase

VoV, 31-08-2019. 5:26 uur. Nu de poulefase bij het EK achter de rug is kunnen we ook de balans opmaken van de speelsters individueel voor wat betreft de scores, de pass, en de spelverdeling. Omdat bij Oranje stevig gerouleerd werd in de basis ontbreken er een fors aantal nationale toppers in de top van de ranglijsten, die waar van toepassing op basis van gemaakte punten is samengesteld en niet op basis van gemiddelden.

Bij de topscorers bijvoorbeeld vinden we de eerste Nederlandse, Nika Daalderop, pas op de 49ste plaats, tezamen met een hele grote groep die allemaal tussen de vijftig en zestig punten hebben gescoord. Daalderop deed dat in 11 sets, haalde een gemiddelde van 4,64 per set met de 51 punten die ze totaal maakte.  Hetgeen bijvoorbeeld qua gemiddelde nog hoger is dan dat van Louisa Lippmann die elfde staat en 71 keer scoorde in 19 sets. De top drie bij de topscorers bestaat uit Britt Herbots, België (foto boven, 109 punten, 6,06 per set), Ana Escamilla, Spanje  (106 punten, 5,58 per set) en Paola Egonu (102 punten, 6 per set). Malwina Smarzek heeft hetzelfde aantal en hetzelfde gemiddelde per set als Egonu.

Ook bij de aanvallende scores staat Britt Herbots op de eerste plaats (97 punten, 5,39 per set). De Poolse Smarzek bezet de tweede plaats met 90 punten, (5,29 per set) en de Spaanse Ana Escamilla is goede derde met 87 gescoorde aanvallen, hetgeen voor haar neerkomt op 4,59 per set. Ook hier vinden we de beste Nederlandse speelsters terug bij de vijftigers. Lonneke Slöetjes is 53ste en maakte er 39 (4,33 per set) en Nika Daalderop staat een plaatsje lager met hetzelfde aantal, hetgeen alleen uitkomt op 3,55 per set.

De Russische Irina Koroleva scoorde de meeste blokpunten. Totaal 24 ofwel 1,50 per set. De Turkse Eda Erdem Dündar komt met 1,11 ook nog boven de één als gemiddelde uit met haar 21 blokpunten en ook de nummer drie Olena Hasanova van Azerbeidzjan haalde meer dan één. Met ook 21 blokpunten in 19 sets kwam zij ook op 1,11 per set uit.  Robin de Kruijf vinden we terug op de 32ste plaats, zij blokkeerde 9 keer raak in 9 sets en Yvon Beliën bezet de 52ste plaats met 7 blokpunten uit 9 sets.

Bij de gescoorde aces hebben we een speelster in de top 10 staan, Juliët Lohuis (foto boven) heeft bij de invalbeurten en als basisspeelster 9 keer een ace geserveerd, een gemiddelde van precies 1,00 per set. Qua gemiddelde staat ze daarmee op de tweede plaats, qua aantal op de 9de. Polina Rahimova van Azerbeidzjan scoorde 21 keer met de opslag (1,11 per set), Paola Egonu kreeg 16 punten op naam met haar serves (0,94 per set) en Samanta Fabris een dozijn (0,67 per set).  Nika Daalderop maakte 6 aces en is daarmee 30ste.

En bij de spelverdeelsters hebben we zelfs twee speelsters in de top 10. Laura Dijkema is tweede en Britt Bongaerts zevende. Polen staat ook met twee regisseuses in de top 10, Marlena Kowalewska is de beste en Joanna Wolosz de nummer zes. En verder staan onder andere in de top Tatiana Romanova (Rusland, 3de), Sladjana Mirkovic (4de, Servië) en ook de Italiaanse Ofelia Malinov en de Turkse Cansu Ozbay. Ilka van de Vyver is de nummer 10.

Bij de recievers, toch ook niet onbelangrijk, is Myrthe Schoot de nummer 9 en Anne Buijs de nummer 27.  De Servische Teodora Pusic staat helemaal bovenaan, gevolgd door de Turkse Meliha Ismailoglu en de Finse Salla Karhu.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.