Vizier op volleybal

 

EK2019: Eerste Oranje winst is binnen

VoV, 14-09-2019. 3:37 uur. De Nederlandse mannenploeg heeft de eerste stap gezet op het EK pad richting de successen van een jaar geleden bij het WK, waar de achtste plaats werd gehaald, en een vervolg gegeven aan de prima OKT wedstrijden (o.a. tegen USA), waardoor we de mindere prestatie bij de Final Four van de European Golden League al bijna weer vergeten zijn.

De Lange Mannen van Oranje begonnen het EK tegen debutant Montenegro. En maakten er een mooi spektakel van, met daarin één uitblinker aan Nederlandse kant, namelijk Nimir Abdelaziz. Hij sloeg negen aces, blokkeerde vijf keer raak en nam met een aanvalspercentage van54% ook nog eens dertien aanvallende punten voor zijn rekening. Totaal dus 27 van de 51 eigen Oranje punten. Montenegro kreeg 30 eigen punten op het scorebord. Zij konden het tegen Oranje bij lange na niet bolwerken en kregen in de wedstrijd 13, 17 en 15 punten per set mee.

Bondscoach Piazza begon met op spelverdeling Gijs van Solkema, de verdedigende libero was Just Dronkers, de passende libero Robbert Andringa en op de diagonaal vulde hij de naam van Nimir Abdelaziz in. Op mid speelden Michael Parkinson en Fabian Plak en als passer loper gingen Thijs ter Horst en Gijs Jorna van start. In de loop van de eerste set kwamen Wessel Keemink en Sjoerd Hoogendoorn  er via de dubbele wissel nog in.

Montenegro kende een goede start in de eerste set, kwam met 3-2 voor, waarna Plak, Abdelaziz en ter Horst de score in Nederlands voordeel naar 5-3 omdraaiden. Na de tweede voetfout van Thijs ter Horst op de driemeter lijn werd het 9-8 voor Oranje. In het middendeel van de set (van 9-8 naar 16-9) was Nimir Abdelaziz o.a. met twee blokpunten succesvol en kreeg Oranje door een viertal aanvallende fouten van Montenegro makkelijke punten bijgeschreven. Een hattrick aan aces (van 17-10 naar 20-10)  van Nimir Abdelaziz maakten vervolgens het verschil nog groter. Toen Thijs ter Horst daarna ook nog een ace serveerde en via de driemeter scoorde was de strijd gestreden. Met 25-13 was het verschil heel ruim.

In de tweede set was de indeling van start naar finish vergelijkbaar met de eerste. Montenegro kon tot 11-10 redelijk partij bieden, Nederland sloeg het gaatje naar 16-12 via onder andere een score op mid van Michael Parkinson, hield het verschil op een punt of drie, vier tot aan 20-17 en sloot met een serie van vier punten via vier aces, na een technische fout van de spelverdeler van Montenegro, van Nimir Abdelaziz af. De 25-17 was helder en duidelijk.

In de derde set ging Oranje op de ingeslagen weg voort. Na onder andere drie kadootjes van Montenegro en een ace van Gijs Jorna kwam Oranje bij 11-8 drie punten los, waarop de tegenstander de time out in ging. Het verschil bleef in het voordeel van Oranje, mede omdat Abdelaziz raak bleef uithalen. Na de 15-13 werd meer afstand genomen (21-13) en koerste Oranje op een ruime setzege af. Met een ace van Fabian Plak en een ‘dankjewel’ score van Michael Parkinson sloot Oranje met 25-15 en dus 3-0 af.

Volgens bondscoach Piazza is het mogelijk om de kwartfinale te halen, mede omdat het niveau na een zomer lang trainen en spelen een stuk hoger is geworden.  Dan is het overigens niet ondenkbaar dat Oranje (als ze 2de of 3de in de poule worden) een van beide oefentegenstanders (Duitsland / België) uit de voorbereiding in de achtste finale weer tegenkomt. Zij spelen namelijk met o.a. Servië in poule B, die voor het vervolg aan de Oranje poule gekoppeld is.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.