EK2019: In poule A en C zijn ze begonnen

VoV, 13-09-2019. 6:00.  Gisteren is er een begin gemaakt met de poulewedstrijden in Frankrijk (Montpellier) en Slovenië (Ljubljana) . Op de eerste dag van het toernooi kwamen alle  teams uit deze poules in actie.

• Poule A in Montpellier.  Er werd al vroeg in de middag begonnen. De duels op de eerste dag waren de drie hoogst genoteerde teams op de Europese ranking tegen de drie laagst genoteerde. Dat het driekeer in een zege zonder setverlies eindigde was dan ook niet vreemd. Er werden de volgende wedstrijden gespeeld:
  • Bulgarije #6 vs Griekenland #20. Uitslag 3-0, setstanden 25-22, 25-16 en 25-20.

Tot 22-20 in de eerste set kon Griekenland bijblijven, daarna verloren ze de aansluiting. Ook in de tweede set ging het als vlot (17-10) de verkeerde kant op en in de derde en laatste set werd het via 10-8, 16-11 en 21-14 tenslotte 25-20. Sokolov werd met 17 punten topscorer, Bulgarije had blokkerend (11/4), aanvallend (38/35 en in de foutenlast (16/22) ruim voordeel.

• Portugal #16 vs Italië #4. Uitslag 0-3, setstanden 21-25, 10-25, 22-25.

Italië was met Zaytsev, Giannelli en Juantorena  de  duidelijk bovenliggende partij. Een 10-16 voorsprong in de erste set eindigde met 21-25, de tweede set was Portugal in geen velden of wegen te bekennen en in de derde wa het tot 22-23 nog spannend omdat Italië een paar keer voor Portugal scoorde. Met 22-25, na de time out op 22-24, werd de wedstridj beslist.  Zaytsev werd met 18 punten topscorer. Italië scoorde aanvallend veel beter (41/32) en maakte minder fouten (24/11)

• Frankrijk #3 vs Roemenië #27. Uitslag 3-0, setstanden 25-19, 25-14, 25-16.

In iets meer dan een uur rekende de thuisploeg met de gasten af. Stephen Boyer werd met 18 punten topscorer. Aanvallend maakte Frankrijk met 46 om 28 punten het grote verschil. Er was in ieder geval één spectaculair moment blijkens de bovenstaande foto.

• Poule C in Ljubljana : In deze poule, waarin Rusland de favoriet is voor de eerste plaats, ging de winst ook naar de drie hoogst genoteerde landen in de CEV ranking. Turkije en Noord Macedonië wisten een setje mee te pakken. Op de eerste dag werden de volgende duels afgewerkt.
  • Turkije #15 vs Rusland #1, Uitslag 1-3. Setstanden 13-25, 25-23, 17-25, 15-25.

Drie sets was Rusland heer en meester met ruime setwinsten, alleen in de tweede set lieten ze zich verrassen. Turkije maakte een 14-17 achterstand goed (18-18), bleef bij tot 22-22 en pakte de set. Dmitrii Volkov van Rusland werd met 16 punten topscorer. Met 23 om 7 punten voor serve en blok had Rusland heel veel voordeel.

• Finland #11 vs Noord Macedonië #? Uitslag 3-1, setstanden 25-23, 25-22, 23-25, 25-21

Een gelijkopgaande strijd, waarin Finland in de setfinales driekeer het voordeel naar zich toetrok. Blokkerend maakten met een 15/ 5 score het verschil. Urpo Sivula werd met 17 punten de meest scorende speler.

• Slovenië #8 vs Wit Rusland #22. Uitslag 3-0, setstanden25-17, 25-14, 25-19.

De thuisploeg (foto boven) hield de gasten voor zo’n 4.500 toeschouwers drie keer onder de twintig. Urnaut, Gasparini en Kozamernik maakten ieder een dozijn punten voor Slovenië. Dat vooral aanvallend veel sterker was getuige de 46 / 23 score.

De stand in poule A en C is na één wedstrijd wel duidelijk zonder dat we die nader noemen. Vandaag gaat het programma in deze poules met twee wedstrijden per poule verder. In België en Nederland wordt vandaag een begin met het toernooi gemaakt, in de poules B en D in deze landen komen ook alle teams in actie.

Natuurlijk informeren we u hoe e.e.a. zal aflopen.