Vizier op volleybal

 

EK2019: Estland geen partij voor Oranje

VoV, 27-08-2019. 20:00 uur. Voor de vierde en voorlaatste wedstrijd in de poulefase van het EK stond het ongeslagen Oranje van bondscoach Morrison tegenover het nog puntloze Estland, dat tot nu met de winst van één enkel setje tegen Kroatië en Roemenië genoegen had moeten nemen.

Estland doet voor het eerst mee aan het EK, is de nummer 29 van de CEV ranking, waarop Oranje 2de staat. Zij werden afgelopen jaargang de nummer vijf in de European Silver League, het tweede niveau in de Europese landencompetitie.  Het zal volgens Bartje dan ook een snelle en eenvoudige 3-0 zege moeten worden.  Kadi Kullerkann, de ex – Eurosped diagonaal kwam uit Estland en als we ons niet vergissen speelt haar zus Liss als mid in het nationale team. Nette Peit was in het laatste duel van Estland, gisteren tegen Roemenië, goed op dreef met 31 punten.

Wie moeten de snelle Oranje winst voor elkaar maken?  Bondscoach Morrison begon met de volgende  basis, die voor de verandering weer eens behoorlijk afweek van de zeven die de laatste wedstrijd in actie waren geweest. Op spelverdeling Britt Bongaerts, libero Kirsten Knip,  diagonaal Lonneke Slöetjes. Op de passer loper Marrit Jasper en Nika Daalderop  en de midposities waren voor Juliët Lohuis  en Nicole Koolhaas.

Nederland won de eerste set met 25-18. Het was geen overweldigend begin waarbij Oranje zelfs bij 0-2, 4-5, 12-13 en 13-15 tegen een achterstand aankeek.  Oranje speelde met weinig servedruk en kon zich de nodige fouten permitteren.  De 11-6 achterstand maakte Estland met een serie naar 11-9, 12-13  en 13-15 ongedaan, waarop Nederland het initiatief terugpakte en met 19-14 en 23-17 afstand nam.  Toen was het gaatje geslagen, Nicole Koolhaas, Marrit Jasper en Nika Daalderop leverden er de punten voor. Na twee foutserve stond het 24-18, waarna Nika Daalderop met een driemeter aanval de set besliste.

Het begin van de tweede set was met een 3-0 voorsprong voor Oranje goed. De serie van vijf tegen punten die daarop volgde een stuk minder. Estland kon redelijk bijblijven (9-7 time out) maar zag Koolhaas en Slöetjes de stand naar 11-7 tillen. Het echte verschil maakte Nederland met Juliët Lohuis aan serve. Via onder andere twee aces van haar werd het na 16-11 in een ruk 23-11, waarna een foutserve de serie beëindigde.  Nika Daalderop scoorde 24-12 en via een uitbal won Oranje de set met 25-12.

Juliët Lohuis serveerde Oranje naar 4-1 in de derde set, via o.a. weer twee aces. Nederland  liep voorspoedig verder uit naar 10-3 en 13-4 via Marrit Jasper en Juliët Lohuis. Vervolgens kwam de klad er even in, niet alleen bij Oranje (Estland liep in naar 13-7) maar ook bij Ziggo. Het scherm ging op zwart, het commentaar was er niet meer en dat bleef zo. De pay per view kon toch niet opgebruikt zijn, we hadden immers voor de hele wedstrijd betaald. Maar het bleef zwart, en via de CEV live score zagen we Nederland daarna uitlopen naar 19-8 en de wedstrijd met 25-10 winnen. Benieuwd of er een restitutie van Ziggo volgt voor het teveel betaalde. Het gaat ons om het principe, niet om de centen!

Nika Daalderop werd met 18 punten topscorer, Juliët Lohuis maakte er 11, waarvan 6 via de opslag. Marrit Jasper en Lonneke Slöetjes scoorden 10 keer. Nederland is morgen vrij en speelt overmorgen de laatste wedstrijd in de poulefase tegen Hongarije.

gh @ Vizier op Volleybal. foto CEV.