Vizier op volleybal

 

EK2019: Nederland gunt Kroatië geen set

VoV, 26-08-2019. 20:00 uur. Nederland begon gisteren tegen Azerbeidzjan met vijf andere speelsters in de basis dan de dag ervoor bij de eerste wedstrijd.  Omdat er een brede basis is, een druk programma met veel wedstrijden en niet iedereen dan steeds top kan zijn. En uiteraard om geen speelsters over te belasten.

De starting seven voor Oranje tegen Kroatië was weer anders met Laura Dijkema, Myrthe Schoot, Celeste Plak, Nika Daalderop, Maret Balkenstein – Grothues en op mid Robin de Kruijf en Nicole Koolhaas. Bij de tegenstander langs de lijn Daniele Santarelli, de clubtrainer van Conegliano en binnen de lijnen diagonaal Samantha Fabris. Ook zij speelde net als Robin de Kruijf afgelopen seizoen bij de Italiaanse Serie A1 ploeg.

Na de twee 3-0 zeges van Oranje tegen Roemenië en Azerbeidzjan was Kroatië na Azerbeidzjan de tweede ‘zware partij’ voor Oranje achter elkaar in de poule. Een partij waarvan verwacht werd dat er minimaal een 3-1 zege aan het eind op het scorebord zou staan.

Oranje boekte in de openingsset een zeer overtuigende winst. Weliswaar was de start niet zo flitsend met gelijke tussenstanden bij 5-5 en 8-8. Het verschil maakte Oranje na de 12-11 met scores van Robin de Kruijf en Nika Daalderop, die daarna overigens een zeer productieve periode had met meerdere scores tot aan 18-12. Bij 23-16 trof Oranje en dan met name Maret Balkestein – Grothues het noodlot. Bij het neerkomen na een blokkeeractie ging ze door het enkel. Anne Buijs viel in, scoorde meteen de 24-16, waarop de 25-16 setwinst volgde.

Nederland had het aanvallend met een scoringspercentage van 64% goed voor elkaar. De Kruijf en Daalderop scoorden ieder zes keer. De eigen score bedroeg 22 om 14 in het voordeel van Nederland.

Oranje was ook in de tweede set beter dan Kroatië. Al vlot in het begin liepen de dames in, neen niet in het Oranje, uit naar 8-3. De ace van Robin de Kruijf, die met haar omloopscores een ware plaag voor Kroatië was, maakte het laatste punt bij deze tussenstand. Bij 11-5 vluchtte Kroatië in de time out. Ze kwamen in het vervolg daarop terug naar 15-13, mede omdat een opslag werd nagekeken en inviel. Anne Buijs en Samantha Fabris scoorden 17-13 en 17-14, bij 19-16 haalde Morrison zijn ploeg naar de kant. Na de 22-18 won Robin de Kruijf een drukduel boven het net en op 24-18 scoorde ze nogmaals via het bekende recept, de omloopbal.

In deze set had Nederland een 18 om 15 voordeel op de eigen score en maakte minder fouten.

In de derde set kon Kroatië langer bijblijven. Tot aan 11-11 ging het gelijk op, toen kon Nederland een gaatje slaan naar 15-11 en via Nika Daalderop kwam de 16-12 op het scorebord. Twee aanvallende missers van Oranje en een blok op Anne Buijs hielden Kroatië in de race (16-15), waarna onder andere een 2de bal score van Laura Dijkema en de zoveelste omloopscore van de Kruijf er 19-15 van maakten. Maar opnieuw kwam Kroatië terug, naar 19-18. De eindfase van de set werd het nog spannend. Celeste Plak forceerde met een paar harde klappen het verschil naar 23-20, op de 24-21 stand volgde een foutserve en een voetfout (24-23), waarop Morrison de time out inging. Nika Daalderop maakte het na de pauze af.

Nika Daalderop werd bij Oranje met 15 punten topscorer. Celeste Plak en Robin de Kruijf kwamen tot 14.  Oranje had de hoger eigen score ( 57 om 46) en de lagere foutenlast (11 om 18).

De derde zege met 3-0 is voor Nederland voldoende voor plaatsing bij de laatste zestien.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.