Vizier op volleybal

 

EK2019: Nederland vervolgt vs Griekenland

VoV, 30-08-2019. 6:00 uur. Nu alle poulewedstrijden erop zitten en de eindstanden helder en duidelijk zijn kunnen ook de koppelingen voor de achtste finale gemaakt worden. In één geval moest van het reglementaire schema worden afgeweken, omdat twee gastlanden tegen elkaar zouden moeten spelen, waarin reglementair was voorzien met een uitzondering.

Nederland, dat met de ongeslagen 5-15 score en zonder setverlies de achtste finale bereikte, komt zondag om 16:00 uur in Budapest uit tegen Griekenland (foto onder) , de nummer vier van de A poule uit Ankara. Griekenland staat 39 plaatsen lager op de FIVB World ranking, dus die klus moet Oranje makkelijk klaren. Oranje blijft dus in Budapest voor de achtste finale. Inmiddels duurt hun verblijf daar al zo’n drie weken, zodat er al sprake is van een heel klein beetje thuisvoordeel.

De volledige achtste finales, die voor aanstaande zondag op het programma staan zijn:

  • Lodz, Polen: B2 vs D4, de uitzondering, Polen vs Spanje. En D1 vs B4 ofwel Duitsland vs Slovenië.
  • Ankara, Turkije: A1 vs C4, is Servië vs Roemenie. En A2 vs C3 geeft Turkije vs Kroatië.
  • Budapest, Hongarije: C1 vs A4 is Nederland vs Griekenland. En C2 vs A3 geeft Azerbeidzjan vs Bulgarije.
  • Bratislava, Slowakije: B1 vs D3, de andere uitzondering, Italië vs Slowakije. En D2 vs B3 ofwel Rusland vs België.

Al met al lijkt het of dat met de achtste finale het toernooi pas gaat beginnen, al moet dat ook weer met een korreltje zout worden genomen. Gezien de koppelingen, het thuisvoordeel en rangen en standen (CEV, dit EK) mogen we toch verwachten dat Polen, Duitsland, Servië, Turkije, Nederland en Italië in ieder geval doorgaan naar de laatste acht.

Bij Rusland vs België en Azerbeidzjan vs Bulgarije zijn we daar niet zo zeker van. Rusland speelde de laatste wedstrijd erg sterk en blies Slowakije gewoon de hal uit, België stuntte geweldig tegen Polen. Dus ? en bij Azerbeidzjan vs Bulgarije moeten we ook een vraagteken zetten.

Zondagavond weten we meer.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.