Vizier op volleybal

 

EK2019: De zevende toernooidag

VoV, 30-08-2019. 5:25 uur. De laatste doorgang, de laatste poulewedstrijden, de definitieve eindstand. De tegenstanders in de achtste finale is bekend, en voor een aantal teams zit het toernooi erop. Maar eerst nog een paar mooie poulefinales, waar het om de beste uitgangspositie voor het vervolg ging.

Poule A in Ankara, Turkije:  Zoals bij Servië vs Turkije (foto boven) en Bulgarije vs Finland. Waar bij de laatste bepaald wordt welke ploeg in de achtste finale tegen Nederland speelt. Dat kan Griekenland, Bulgarije of Finland zijn, gezien de stand kwamen alle drie daar nog voor in aanmerking. Frankrijk kan de koffers pakken voor de thuisreis.

  • Bulgarije vs Finland: 3-0 via 25-14, 25-21 en 25-19. Waarmee Bulgarije derde in de poule wordt en Finland naar huis stuurt.
  • Turkije vs Servië. 1-3. Voor 10.700 toeschouwers leed Turkije de eerste nederlaag en bleef Europees en wereldkampioen Servië ongeslagen. Waaraan Boskovic (20 punten) en Mihajlovic (19 punten) weer een ruime bijdrage leverden. Servië had de betere eigen score (61 om 65) en de lagere foutenlast (33 om 27) en dan win je de partij.

Eindstand in de poule: 1> Servië 2> Turkije, 3> Bulgarije, 4> Griekenland.  Finland en Frankrijk zijn uitgeschakeld.

Poule C in Budapest, Hongarije.  Nederland bleef ongeslagen en sloot de poulefase als koploper af.  Kroatië, 2-10, Azerbeidzjan (3-7) en Roemenië (2-6) verdeelden de plaatsen twee tot en met vier.

  • Roemenië vs Azerbeidzjan: 0-3. Een dikke zege via 15-25, 14-25 en 21-25.
  •  Hongarije vs Nederland: 0-3; Oranje was op een paar korte fases na veruit de sterkste. En hield het gastland drie keer ruim onder de twintig. Zie voor verdere info ons verslag van gisteren

Eindstand in de poule: 1> Nederland 2> Azerbeidzjan, 3> Kroatië 4> Roemenië. Voor Hongarije en Estland zit het erop.

Poule B in Lodz, Polen: Italië vs Polen was de kraker ter afsluiting van de poulefase in Lodz, waarbij Italië in ieder geval, zonder dat de rekenmeesters hun werk hoefden te doen, bij een zege en een 2-3 nederlaag, koploper bleef. België kijkt toe hoe gemotiveerd beide teams zijn om de koppositie te behouden en of wellicht onze Zuiderburen van de tweede plaats worden verdrongen.

Italië verloor nog geen setje en staat met 4-12 bovenaan. Dan volgen Polen en België met 3-9. Slovenië heeft 1-3 en Oekraïne en Portugal staan op 0-0. Polen en België speelden dus gisteren tegen elkaar.

  • Portugal vs Oekraïne: Beide teams waren al uitgeschakeld. Het ging om de eer, om de eerste zege op dit toernooi. En die ging naar Oekraïne via een 0-3 zege (22, 15, 20)
  • Polen vs Italië: Italië had aan twee setjes genoeg voor de poulewinst, en dat lukte via een 2-3 nederlaag. Ruime winst was er in de eerste set met 25-14 voor een ontketend Polen, dat 8.700 fans achter zich had staan. Daarna nam Italië het initiatief over (19-25, 13-25), waarna Polen nogmaals terugkwam en won via 25-21 en 15-12. Smarcek (23 punten) en Stysiak (15 punten) waren aan Poolse kant scorend erg belangrijk, datzelfde gold voor Egonu (25 punten) en Sylla (16 punten) bij Italië

Eindstand in de poule: 1> Italië, 2> Polen, 3> België, 4> Slovenië. Voor Oekraïne en Portugal zit het toernooi erop.

Poule D in Bratislava. Slowakije.  Duitsland sluit als koploper af. De strijd om plek twee ging tussen Rusland (3-10) en Slowakije (3-8), en dat was achteraf bezien helemaal geen strijd. Spanje wordt vierde (2-5). En Wit – Rusland en Zwitserland maken onder elkaar uit wie met lege handen naar huis moet.

  • Zwitserland vs Wit – Rusland. 3-1, waarmee Zwitserland het EK met één zege afsluit en Wit-Rusland dus met helemaal lege handen blijft.
  • Slowakije vs Rusland: 0-3. Een complete walk over van de Russische ploeg die Slowakije nul komma nul kans gaf op een positief resultaat. Dit tot wanhoop van de Slowaakse bondscoach, de Italiaan Marco Fenoglio. Tussenstanden in de eerste set 2-10, 7-17, 11-20, eindstand 14-25. Bij 1-6 in de tweede set: ‘You have to fight and fight. What do you want, loose in one hour?” Het hielp niets, 8-19, 9-25. “What can I say, we are complete out. Please don’t stop playing’ Slowakije kreeg in de derde set geen voet aan de trapper, via 0-5, 6-17 en 8-20 werd het 12-25.

Eindstand in de poule: 1> Duitsland, 2> Rusland, 3> Slowakije, 4> Spanje. Deze teams gaan door. Voor Zwitserland en Wit – Rusland zit het EK erop.

De koppelingen voor de achtste finales zijn, waarbij de poules A en C en B en D elkaars tegenstanders opleveren:

  • Servië vs Roemenië, Turkije vs Kroatië, Nederland vs Griekenland en Azerbeidzjan vs Bulgarije
  • Italië vs Slowakije, Polen vs Spanje, Duitsland vs Slovenië en Rusland vs België

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.