Vizier op volleybal

 

EK2019: Opnieuw geen setverlies Nederland

VoV, 29-08-2019. 20:04 uur. Gastland Hongarije was de laatste tegenstander voor Oranje in de poulefase van het EK. Hongarije had met 3-0 van Estland gewonnen verder een setje meegepakt tegen Roemenië, dat was tot nu de schrale oogst van de nummer dertien van de CEV ranking en de nummer vijf van de laatste editie van de European Golden League. Bij een 3-0 of 3-1 zege en een 3-0 verlies van Roemenië vs Azerbeidzjan kon Hongarije nog vierde in de poule worden, maar er zullen in Hongarije wel niet veel volleybalkenners zijn die deze ‘if.. then’ redenatie met een positieve conclusie voor Hongarije zullen afsluiten. Omdat koploper Nederland de tegenstander is.

In de voorgaande vier wedstrijden kregen alle Nederlandse speelsters EK tijd. Beliën, Plak, de Kruijf, Lohuis, Sloetjes, Bongaerts, Dijkema en Koolhaas speelden allemaal zes sets in de basis. Balkestein – Grothues vier (omdat ze geblesseerd uitviel), Buijs acht omdat ze voor haar inviel. Ook de libero’s Knip en Schoot begonnen zes sets in de basis. Jasper kreeg de minste speeltijd (3 sets) en Daalderop de meeste (9 sets). We waren dus wel benieuwd hoe de starting seven er tegen Hongarije uit zou zien.

Marrit Jasper leek op basis van bovenstaande verzekerd van een basisplaats, maar dat helemaal vanuit het oogpunt van sociaal wisselbeleid in de poulefase en om speelsters niet te veel te belasten. Maar dat was dus een verkeerde aanname van ons. Aan het strooien van standzand in de ogen van mogelijk aanwezige spionnen van andere topteams geloven wij niet, die weten heus wel wie ze straks tegenover hun ploeg kunnen verwachten, net als Morrison en de staf dat wel weten van die toplanden.

En als er een plan A is zal er ook een plan B zijn en misschien wel een plan C. Info daarvoor is er voldoende voorhanden. Een super verrassing zal er niet zijn,  ja als we Nicole Koolhaas op de diagonaal zetten of Kirsten Knip op spelverdeling, zoals Saskia van Hintum bij de Ladies in Black ooit noodgedwongen deed, zal men daar raar van staan te kijken. Bondscoach Morrison begon met Bongaerts, de jarige Schoot, Slöetjes, Beliën, de Kruijf, Buijs en Daalderop.

In de eerste set kwamen Juliët Lohuis (bij 12-18 voor de serve) en Marrit Jasper (bij 15-21 voor de serve) er als wissel in. Nederland en Hongarije liepen in het begin redelijk gelijk op (1-3, 3-5, 7-7), maar toen Oranje het gaspedaal even intrapte kon Hongarije het niet meer bijbenen. Een ace van Anne Buijs en scores van Lonneke Slöetjes maakten 7-11, later blokkeerde Robin de Kruijf de 10-15 tegen de vloer. Bij 10-14 ging Hongarije voor de tweede keer de time out in. Yvon Beliën, Lonneke Slöetjes, 9 punten in de eerste set, en Nika Daalderop maakten de set met 17-25 af. Opmerkelijk dat de Ziggo commentatoren een blinde vrouw naar de wedstrijd zagen kijken.

‘One side out’, daarmee besloot Morrison zoals gewoonlijk de Nederlandse time out, toen Oranje in de tweede set een 3-9 voorsprong bij 9-10 bijna verloren zag gaan. Nederland schakelde een versnelling hoger en ging via Anne Buijs, Robin de Kruijf en Yvon Beliën via 9-14 en 11-19 heel erg snel weer naar een ruime voorsprong. Bij 12-21 paste Morrison de dubbele wissel toe (Plak en Dijkema erin, Bongaerts en Slöetjes eruit), Plak scoorde meteen de 12-22. Vervolgens kwam Marrit Jasper er voor de opslag in en zij serveerde de set met 13-25 uit, met Celeste Plak als de afmaker bij het laatste punt. Robin de Kruijf werd met acht punten, waaronder een aantal ‘dankjewel ballen’ topscorer van deze set.

In de derde set, met Marrit Jasper voor Nika Daalderop in de basis,  kregen de Hongaarse fans even waar voor hun geld. Ze liepen uit naar 3-0 en 5-1, Oranje kwam terug naar 5-5. Hongarije liep weer uit naar 9-6, zag Oranje bij 9-9 naast en bij 9-10 voorbij zich gaan. Er volgden een aantal lange rally’s, waarin Oranje eerst wat slordig was en later via Lonneke Slöetjes effectief. Het werd 10-12 en 12-14. Hongarije kwam terug naar 14-14 en 15-15.  Toen vond Oranje het mooi geweest, met Anne Buijs aan serve werd het 15-24, ondanks de Hongaarse time out bij 15-17, waarna Marrit Jasper de set met 15-25 besliste. Een 0 om 10 serie met Anne Buijs aan de opslag. Lonneke Slöetjes werd met 18 punten topscorer.

Een dik verdiende 0-3 zege, Oranje verloor geen setje in de hele poulefase. In de achtste finale is Griekenland de volgende tegenstander.

gh @ Vizier op Volley. Foto’s CEV.