EK2019: Rusland stuurt België naar huis

VoV, 02-09-2019. 5:00 uur. Voor de Yellow Tigers eindigde gisteren met een 3-1 nederlaag tegen Rusland het EK. Na een harde en verbeten  strijd moest België uiteindelijk capituleren, nadat ze heel erg sterk aan de wedstrijd waren begonnen.

De 5-5 gelijke stand werd een 6-12 voorsprong voor de Yellow Tigers in de eerste set, onder andere via blokpunten van Janssens en Sobolska. De Russische ploeg moest vol in de achtervolging. Met eerst Romanova aan serve naar 13-12 en later als gangmaker Goncharova lukte het om bij 18-19 de aansluiting te maken en de 20-21 om te turnen naar 22-21, waarop de 25-22 setzege volgde voor de 1-0 stand.

De met meer lengte ten opzichte van de Belgische dames ‘gezegende’ Russische speelsters  Korolova en Voronkova waren aan het net belangrijk in de tweede set. Niet scorend, maar remmend blokkerend, ze waren moeilijk te passeren. Goncharova en Parubets waren scorend de belangrijkste speelsters in de tweede set. De 6-3 werd 10-6 en na 10-8 kwam de 14-10 op het scorebord. Het verschil bleef voor België overbrugbaar tot aan 17-13, de serie naar 22-14 maakte Rusland vervolgens met 25-15 af.

België had in de derde set geen moment nodig om deze domper te verwerken en toonde vanaf het begin veerkracht en een voorbeeldig herstel (8-12). Ze pakten de draad van set één weer op, met schitterende bloks van Janssens en Sobolska en heerlijke block – out aanvallen van Celine van Gestel. Bij 12-12 was de voorsprong echter weer van de borden door de servebeurt van Romanova. Het ging gelijk op tot aan 19-18.  Een blok van Sobolska en een ace van Ilka van de Vyver zorgden in de finale voor het verschil bij 21-24, Grobelna maakte het af 21-25.

Set vier ging meteen de verkeerde kant op voor onze Zuiderburen. Van 6-3 naar 12-7 en 16-10. Met Celine van Gestel en Britt Herbots (beide 5 punten in deze set) in een scorende hoofdrol ging België op jacht naar Rusland. België weigerde op te geven en kwam terug naar 18-17. Ook de 22-18 werd op één puntje na ingelopen, maar met haar zevende punt in deze set en haar dertigste totaal gooide Goncharova de deur naar de tiebreak met 25-22 voor België dicht.

Bij de Yellow Tigers kwamen Celine van Gestel met 16, Britt Herbots met 15, Kaja Grobelna met  12 en Marlies Janssens met 11 gescoorde punten in de dubbele cijfers. Bij Rusland waren dat Goncharova (30 punten), Parubets (17 punten) en Korolova (10 punten.)

Voor Rusland gaat het toernooi in Lodz verder, daar spelen ze tegen Italië.