EK2019: Stunt Duitsland, verlies België

VoV, 27-08-2019. 5:30 uur. Trouwens mogen we het tegenwoordig nog een stunt noemen als een ploeg van Rusland wint. De eens zo onverslaanbare ploeg is er wel een beetje van die status af, ook in de VNL competitie verloren ze dit jaar 12 van de 15 wedstrijden en eindigden op de 14de plaats in de stand, heel ver weg van een Final Six plaats. Ze namen, net als veel andere teams, weliswaar niet met hun sterkste ploeg deel, maar een dozijn nederlagen in vier weken, de duur van de VNL competitie, is natuurlijk voor Rusland een beetje veel van het goede.

Enfin, Duitland versloeg Rusland met 3-2 en de Duitse media noemden het een ‘Sensations Sieg’. De ploeg van Felix Koslowski won van de ‘Rekordeuropameister’ via de setstanden 18-25, 25-21, 25-23, 14-25 en 15-11.

Duitsland bleef in de eerste set bij tot 11-10, in het vervolg trok Rusland met Goncharova in de scorende hoofdrol de winst naar zich toe. Onze oosterburen konden in de tweede set na 15-16 achter en 21-19 voor de winst met 25-21 binnenhalen. Louisa Lippmann was met 7 punten belangrijk in deze set. Met een fantastische redding hield de Duitse libero Anna Pogany haar team in de finale van de derde set in de wedstrijd, de 23-21 die volgde was het opstapje naar de 25-23 setwinst.

De Duitse ploeg kwam vlot op een 6-11 achterstand in de vierde set, vooral omdat het passend haperde en via 8-16 en 12-21 werd een dikke nederlaag geleden, waardoor de tiebreak de beslissing moest brengen. Bij de veldwissel had Duitsland twee punten voor in de vijfde set en die lieten ze zich niet meer afpakken. Met 15-11 haalden ze de derde zege van het EK binnen.

“Ik heb er geen woorden voor” zei topscorer Louisa Lippmann (17 punten) en deed er verder het zwijgen toe.  “Ik kan me niet herinneren dat Duitsland op een groot toernooi eerder van Rusland heeft gewonnen” zei de Duitse bondscoach en ik loop sinds 2006 mee.” Dus wat dat betreft toch een ‘Sensations Sieg’

België gaat met 3-0 onderuit tegen Italië

In de derde wedstrijd van het toernooi was er geen succes voor onze Zuiderburen weggelegd. De Yellow Tigers leden misschien wel een logische maar toch enigszins teleurstellende 0-3 nederlaag tegen Italië, dat drie weken geleden bij het OKT met dezelfde cijfers won. België had in elke set passend een beduidend mindere fase, telkens als Egonu of Sorokaite aan de opslag waren. We kunnen ook zeggen dat deze twee dames met hun drukvolle serves de Belgische passlijn aan het wankelen en omvallen bracht.

In de eerste set kwam België op een 1-7 achterstand , er was wellicht een beetje teveel respect in de beginfase. Pas na 7-12 volgde het eerste kill – block van Marlies Janssens, waardoor de ploeg wakker leek te worden. De Tigers liepen in maar met haar twaalfde punt in de set zorgde Egonu voor de 21-25 winst.

België ging in de tweede set door scores van Van Gestel en Herbots met 14-10 aan de leiding. Maar Sorokaite serveerde alle vertrouwen uit de Belgische passlijn weg en toen vervolgens Chirichella en Folie via de midaanval hun puntjes meepakten was het snel gedaan met de Belgische voorsprong. Het werd 20-25 voor Italië.

België bracht Jodie Guilliams en Silke van Avermaet er in de derde set in. Tot 10-10 werkte de wijziging, maar na een nieuw zwakke fase onder de opslagdruk van Egonu stond er snel 11-19 op de bordjes.  De alles of niets inhaalrace strandde bij 22-23. Meriam Sylla maakte de winst voor Italië perfect met 23-25.

Coach Gert Vande Broek: “Ik kan leven met de 0-3, al zat er in de derde set meer in. Maar ook bijvoorbeeld in de tweede set, toen we ons heel verdienstelijk terug in de match gevochten hadden, zie je dat Italië een topploeg is die ons op één rotatie kan vastzetten.  We gaan ons nu over die nederlaag heen zetten. Meer zelfs: ik reken op positieve gevolgen tegen Portugal, want dat wordt een heel andere match.”

Paola Egonu werd met 28 punten in drie sets (!) de topscorer, bij België kwam Britt Herbots tot 10 treffers.