Vizier op volleybal

 

EK2019: Stuntzege België in / tegen Polen

VoV, 29-08-2019. 5:45 uur. Voor bijna 7.000 toeschouwers heeft België een stuntzege behaald tegen thuisland Polen. Het werd in een adembenemend spannende vijfsetter een ware thriller ontknoping. België stond in de finale van de tiebreak eerst vier punten (11-7) en daarna bij matchpoint twee punten achter (14-12) op Polen.  Het ace van Britt Herbots op de lijn maakte gelijk bij 14-14, Polen kreeg nog een matchpoint op 15-14, dat ook ongedaan werd gemaakt. Ilka van de Vyver serveerde vervolgens met veel druk, waardoor Polen de aanval niet kon afmaken en België pakte de 15-17 zege. Dolle pret.

Trainer coach Gert Vande Broek nadien: “Als coach heb je 300 rotdagen, maar zo eentje als vandaag, dat maakt alles goed. In Polen, zo’n beetje de hele match achter staan, drie matchballen redden. Dat zegt alles over de kracht en de vechtersmentaliteit van deze groep. We hebben nu drie dagen zonder wedstrijd, morgen zal een rustige dag worden, maar dan gaan we er weer volop tegenaan En wie we als tegenstander krijgen, zullen we morgen wel zien.”

België begon goed aan de wedstrijd, via een 11-13 voorsprong in de eerste set. Maar kon het niet vasthouden en met Malwina Smarzek als veel scorende Poolse aanvalster werd het via 19-14 een 25-20 zege voor de thuisploeg. Polen had via hun lange midspeelsters veel voordeel aan het net en leek bij 24-21 in de tweede set op een 2-0 voorsprong af te stevenen. Maar Britt Herbots, met 33 punten topscorer van de partij, stak daar met Ilka van de Vyver een stokje voor. Ook een vierde setbal bij 25-24 werd door een prima defense weggewerkt. Herbots zelf velde het vonnis met 25-27 voor de 1-1 in sets.

In de derde set kwam België bij 14-14 gelijk, nadat ze al met 4-7 hadden achtergestaan. Het lengtevoordeel aan het net benutte Polen nu nogmaals en via 17-14 werd het en 25-20. Marlies Janssens serveerde in de vierde set drie aces achter elkaar en haar opslagen maakten van een 10-8 achterstand een voorsprong, die België tot 13-18 uitbouwde. Kaja Grobelna dwong met haar score voor de 20-25 de tiebreak af.

België heeft vier zeges behaald maar is nog niet zeker van de tweede plaats in de poule. Dat ligt aan de uitslag van de wedstrijd Italië vs Polen, die vandaag op het programma staat.

Topscorer Britt Herbots vertelde na afloop op Topvolley België: “Jongens toch, in Polen winnen, voor zóó veel volk! Dit is een hele mooie ervaring, we hadden geen enkel makkelijk moment, we stonden altijd achter. Maar we hebben er echt voor gevochten, helemaal samen gespeeld. Dit is een van de mooiste matchen die ik ooit speelde. Bij die ace op matchbal was ik wel vrij zeker dat hij op de lijn was. En dan stond het 14-14 en was alles weer open. Voor de match hadden wij de video bekeken van de match die de Yellow Tigers in deze zaal in Lodz met 0-3 wonnen tegen Polen en zich zo kwalificeerden voor het WK. Dat heeft ons een enorme boost gegeven.”

Marlies Janssens:  “Ik ben voor de volle 100 % zeker, dit is uniek in mijn leven. Als je kan winnen voor zo’n 7.000 Polen… pffff ! De drive was vandaag wel enorm. We hadden niets te verliezen. We hebben een zeer mooie prestatie neergezet en gevochten als leeuwen, sorry, als Tigers. Dit kunnen ze ons niet meer afnemen. Nu wordt het afwachten om te zien wie onze volgende tegenstrever wordt.”

De stand in de ‘Poolse poule’ is:  Italië 4-12 , België 4-11, Polen 3-10, Slovenië 2-5, Oekraïne 0-1, Portugal 0-0.

Voor België en Slovenië zit na vijf wedstrijden de poulefase erop. Vandaag speelt Italië tegen Polen en Portugal tegen Oekraïne. Beide laatste teams zijn uitgeschakeld voor het vervolg en kunnen alleen nog de eer redden en met een zege huiswaarts te gaan.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV