Vizier op volleybal

 

EK2019: Turkije tweede EK finalist

VoV, 07-09-2019. 20:30 uur. De tweede halve finale bij het EK in Ankara ging tussen gastland Turkije en Polen, dat deze zomer behoorlijk aan de weg timmert met prima prestaties in de Volleybal Nations League en dus nu ook weer bij het EK. Gastland Turkije heeft zonder twijfel profijt van het thuisvoordeel, Polen weet dat als geen ander, want ook zij werden in Lodz tot en met de kwartfinale door een stadion vol fans gesteund. En het speelt iets makkelijker als je weet dat de fans voor jouw team schreeuwen en niet tegen jou.

Ondanks alle voordelen van thuis spelen kende Turkije toch nog een redelijk moeizame weg naar de halve finale. Van Servië werd met 3-1 verloren, van Finland op het nippertje met 3-2 gewonen, na met 2-0 voor te hebben gestaan. Ook in de achtste finale tegen Kroatië had de ploeg van Guidetti een vijfsetter nodig, tegen Nederland werd de klus in de kwartfinale met een rappe 3-0 geklaard.

Polen was in Lodz de meerdere van Italië (3-2), maar kon het in de poule tegen België niet bolwerken, daartegen ging de vijfsetter verloren. Na de tweede plaats in de poule versloegen ze Spanje in de achtste finale met 3-0 en Duitsland in de kwartfinale met 3-2. Zij gaan nu hetzelfde ervaren als de andere teams hebben ervaren, toen ze in Lodz voor zo’n 8.000 fans tegen Polen speelden. En misschien nog wel een paar gradaties erger.

De belangrijke namen van Turkije kennen we nog van de Nederlandse nederlaag deze week. Eda Erdem, Meryem Boz, Meliha Ismaïloglu. Ebrar Karakurt en Naz Aydemir leverden daaraan een forse bijdrage. Bij Polen zijn  hun veel scorende diagonaal Malwina Smarzek en Magdalena Stysiak, spelverdeelster Joanna Wolosz en mid Agnieszka Kakolewska. Allemaal speelsters die hun EK waarde hebben bewezen.

Een heksenketel is nog een vriendelijke omschrijving voor het spektakel in de met 12.000 fans tot de laatste plaats volgepropte hal. Dat geeft vleugels bij het blokkeren en bij het serveren lijkt het alsof de tegen- of meewind door de fluitconcerten vanaf de tribune voor onverklaarbare floaters zorgen. Polen was zichtbaar onder de indruk, kwam een paar keer in de eerste set op achterstand maar wist toch steeds weer de door Eda Erdem, Kubra Akman  en Meryem Boz aangerichte schade te herstellen (12-7 werd 12-11, 15-12 werd 15-14). Dat lukte niet meer toen Hande Baladin (speaker: Baaalaaadiinnnnn) en twee knallende blokpunten van Eda Erdem de stand naar 21-14 hadden getild. Polen speelde een verloren set, kon nog een paar keer op de side out scoren, maar leed een 25-17 nederlaag in de eerste set.

In de tweede set eenzelfde beeld. Een onstuimig aanvallend Turkije, dat Polen volledig onder de voet wilde lopen, dit tot grote vreugde van de fans. Aanvankelijk lukte dat nog niet zo (6-6), maar toen Erdem, Baladin en Boz weer op stoom kwamen en toen de speaker het publiek tot meer decibellen aanspoorde ging het voor Polen opnieuw snel de verkeerde kant op (van 14-13 naar 18-13) . Baladin haalde haar scorende lobje, waarmee ze tegen Oranje ook zo succesvol was van stal, Erdem liep een paar keer om en scoorde loeihard en Kubra Akman pompte de bal er vanaf de midpositie onverbiddelijk hard in. Het was feest, van de eerste opslag in de tweede set tot aan het fluitsignaal na de 25-16. Polen was het lijdende team, Turkije het in alle opzichten leidende team.

De derde set. Kon Turkije het in drie sets afmaken of wist Polen een weerwoord te geven op de Turkse overrompelende speelwijze en de intimiderende omstandigheden? Polen kwam met 5-8 voor, Naz Aydemir bleef Erdem en Akman op de achterover bedienen, zij scoorden ook wel, maar Joanna Wolosz kon haar aanvalsters ook perfect aanspelen en Smarzek en Stysiak wisten dit in punten om te zetten. Polen kwam met 6-11 voor. Ook de uitbarsting van Guidetti hielp niet. Polen stoomde door (7-14), Guidetti wisselde van spelverdeelster en stuurde Karakurt het veld in. Bij 9-16 weer een Turkse time out.

Het werd aardig stil, helemaal toen fluitconcerten bij een Poolse serve Poolse aces opleverden. En ‘Hey, Hey‘ aanmoedigingen bij de eigen opslag foutserves. Polen bleef bij de les (12-20) en liet zien dat Turkije niet onoverwinnelijk is. Stysiak had succes vanaf de driemeter aanval. Het verschil liep op tot twee handen vol punten bij 13-23. Smarzek liet zich daarna één keer afblokkeren, de tweede keer was het wel raak, waarna Stysiak met een ‘dankjewel’ bal de set besliste met 14-25. En of dat duidelijk was.

De vierde set dan, zou het Turkije dan wel lukken. Polen wilde in ieder geval niet zonder slag of stoot capituleren, dat bleek al vlot (2-6). Turkije was passend kwetsbaar, maar als het penibel werd was Eda Erdem de dame met de verlossende score. Bij 6-6 was het weer gelijk, waarop de Poolse time out volgde. Turkije kreeg het initiatief terug (9-7) maar kon het niet vasthouden (10-10). De terechte en onterechte video challenges volgden elkaar in vlot tempo op toen de lijnrechters, scheidsrechters en coaches ook even een minder duidelijk beeld hadden van het hele gebeuren.

De wedstrijd kantelde in het middendeel langzaam maar zeker naar Turkije (17-13, 19-15) en Polen had een serie nodig om aan te kunnen klampen, maar het tegenovergestelde gebeurde. Met Karakurt aan de opslag en een trefzekere Baladin aan het net werd het 21-15. Smarzek hamerde de 21-17 erin, dat het ook met een bekeken balletje kan liet Erdem zien bij de 22-17. Het dak ging er af bij 23-17, bij 24-18 ging alles en iedereen staan en het blokpunt maakte de 25-18. Turkije naar de finale, eigenlijk hadden we niet anders verwacht.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.