Vizier op volleybal

 

EK2019: Tweede 3-0 zege van Nederland

VoV, 25-08-2019. 18:00 uur.  Even terug in de tijd, naar 30 september 2017, naar de National Gymnastic Arena in Baku, Azerbeidzjan met 5.100 dolenthousiaste toeschouwers op de tribune. De halve finale van het EK 2017, Azerbeidzjan vs Nederland. Uitslag 2-3, na een 1-2 in sets voor Nederland maakte de thuisploeg via een zinderende 25-27 gelijk, maar verloor de tiebreak daarna met 15-12.

Hoofdrollen bij Nederland waren er voor Anne Buijs (33 punten) en Lonneke Sloetjes (25 punten). Azerbeidzjan speelde met een erg lage foutenlast (8 scores voor Oranje), Nederland gaf er 24 punten voor terug. Hoofdrol bij Azerbeidzjan was voor Polina Rahimova met 38 punten.

Starting seven voor Nederland in alle vijf sets toen: Laura Dijkema, Kirsten Knip, Lonneke Slöetjes, Anne Buijs, Maret Balkenstein – Grothues, Yvon Beliën en Robin de Kruijf. Ingezette wissels Celeste Plak, Marrit Jasper, Myrthe Schoot en Femke Stoltenborg.

Nu naar 25 augustus 2019, naar de Papp Lásló Sportsaréna in Budapest. Totaal 500 toeschouwers.  De tweede poulewedstrijd bij het EK 2019 van Azerbeidzjan en Nederland. Beide ploegen wonnen hun eerste duel. Nederland makkelijk na een stroeve start, Azerbeidzjan minder makkelijk via een vijfsetter.

Starting seven voor Oranje: Britt Bongaerts, Myrthe Schoot, Lonneke Slöetjes, Anne Buijs, Nika Daalderop, Yvon Beliën en Robin de Kruijf. Ingezette wissels Maret Balkestein – Grothues en Juliët Lohuis.  Ten opzichte van de eerste wedstrijd hadden alleen Yvon Beliën en Anne Buijs hun basisplaats behouden,

Bij Azerbeidzjan zijn de plaaggeesten van twee jaar geleden (Rahimova en Alishanova) ook nog van de partij, een nieuwe plaaggeest zou Samadova kunnen zijn, zij maakte 28 punten tegen Kroatië. Rahimova viel in het midden van de tweede set in en bleef in de derde set in de basis staan.

Nederland kwam met een heel vlot scorende Lonneke Slöetjes heel goed uit de startblokken en bouwde een 1-4 voorsprong op, die Azerbeidzjan echter bij 5-6 op één puntje na had ingelopen. Met heel veel servedruk (5 aces in deze set) zette Nederlande twee serie van vijf punten neer. Eerst via Robin de Kruijf naar 5-11 en wat later met Anne Buijs aan de opslag naar 9-19.

Azerbeidzjan maakte veel servepass fouten en Oranje kon de set vrij vlot naar zich toetrekken. Een driemeter aanval van Anne Buijs en een omloopscore van Robin de Kruijf maakten van 14-23 een 15-25 eindstand voor Oranje. Het draaide prima bij Oranje, Azerbeidzjan had niets in te brengen.

Een eigen score van 12 om 21 punten geeft de dominantie van Oranje wel aan.   

Oranje schoot ook in de tweede set uit de starblokken. (0-3) maar Azerbeidzjan liet de ploeg van Morrison ook vlot een pas op de plaats maken. Na de 4-4 kwam de tussenstand op 7-9, waarna Nika Daalderop twee keer achter elkaar werd afgeblokt en een gewonnen video challenge hen voor het eerst in de wedstrijd bij 10-9 op voorsprong zette, Het was weliswaar van korte duur, maar ze waren wel terug in de wedstrijd.

Er werd na 11-12 even stevig fout geserveerd tot aan 14-15 met een omloopscore bracht Yvon de stand op 14-16, waarop de tussen sprint naar 151-9 volgde middels punten van Yvon Beliën en Nika Daalderop. Nederland stevende op een ruime setzege af en kwam bij 20-24, na een driemeter score van Lonneke Slöetjes op setpoint. De ingevallen Rahimova haalde de serve terug, waarna Azerbeidzjan twee keer op eigen serve scoorde voor de 23-24 stand. Lonneke Slöetjes sloeg vervolgens vanaf linksvoor het laatste punt binnen voor de 23-25 setwinst en de 0-2 stand.

Geen aces in deze set voor Oranje, wel zes foutserves. Robin de Kruijf (7 punten) had een 100% score op de aanval, Azerbeidzjan scoorde 1 keer voor Nederland, en kreeg van Oranje daarvoor 7 punten, inclusief foutserves,  terug.

Azerbeidzjan liet zich in het begin van de derde set niet meer verrassen en kwam zelfs met twee punten voor bij 3-1, vier snelle punten op rij van Slöetjes veranderden de tussenstand in 3-5. Nederland nam meer afstand (4-8, 7-12, 10-16) en leek ook in de derde set makkelijk de setzege en zo de volle winst binnen te halen. Maar na de time out op 10-16 kwam de ploeg van Giovanni Caprara sterk terug. Bij Oranje was de passing niet meer okay, en bij 17-17, na een paar blokpunten, greep de bondscoach in. Maret Balkestein – Grothues werd voor de passing ingezet, Anne Buijs ging naar de kant.

Nederland en Azerbeidzjan bleven tot 20-20 gelijk op lopen, vervolgens bracht Morrison Juliët Lohuis er bij 20-21 voor de serve in. Een gouden wissel, haar twee aces maakten het verschil naar 20-23. Yvon Beliën liep nog een keer om en scoorde de 21-24. Maar net als in de tweede set had Oranje moeite om de set in het slot te gooien. Azerbeidzjan kwam terug naar 23-24, waarop Oranje voor de time out naar de kant ging. Na een hele serie misverstanden aan beide kanten van het net was Anne Buijs de gelukkige die de 23-25 liet aantekenen. Dus een 0-3, de tweede op dit EK, voor Oranje.

Lonneke Slöetjes werd met 18 punten topscorer, Anne Buijs en Nika Daalderop kwamen tot 13,  Robin de Kruijf tot 12 en Yvon Beliën tot 8. En laten we de twee aces van Juliët Lohuis niet vergeten, die waren ook belangrijk. De 47 om 66 eigen score was heel duidelijk in Oranje’s voordeel. 

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.