Vizier op volleybal

 

NK Beach: Piersma/Ypma nieuwe kampioenen

VoV, 26-08-2019. 5:15 uur. Via een 2-0 (18, 14) zege op het duo Sophie van Gestel / Marloes Wesselink pakten Joy Stubbe en Marleen van Iersel hun ticket voor de finale. Emma Piersma / Pleun Ypma waren met 2-0 (16, 15) te sterk voor Katja Stam en Julia Wouters en zij verwezen dit tweetal naar de kleine finale.

Strijd om het goud  ging dus tussen Stubbe / van Iersel en Piersma / Ypma. Uiteraard waren Stubbe / van Iersel bij afwezigheid van Keizer / Meppelink de topfavorieten. Maar ze maakten die favorietenrol niet waar. Een sportieve koude douche kregen ze over zich heen in een warm en vol beachstadion in Scheveningen. Ruim 2.500 toeschouwers waren getuige van de stunt van de jonge Pleun Ypma en Emma Piersma

Tijdens de finale van de vrouwen gebeurde iets waar misschien een aantal mensen op hoopte, maar waarvan vrijwel niemand het verwachtte. Het publiek zag hoe de jonge Emma Piersma en Pleun Ypma hun stunt van het seizoen neerzetten. In drie sets versloegen de talenten van BTN het topteam Stubbe/van Iersel.

De eerste set werd gewonnen door de vrouwen die op papier de sterksten zijn. Joy Stubbe en Marleen van Iersel sleepten vrij gemakkelijk de eerste set binnen. Ze bogen een 9-8 achterstand om in een 9-12 voorsprong bij de technische time out, zagen Piersma / Ypma nog tot 13-14 terugkomen, maar namen in de volgende opslagbeurten opnieuw afstand , eerst naar 13-16 en wat later naar 14-18. Ze pakten de set met 16-21.

Met 22-20 in de tweede set hield het jonge BTN koppel zich in de wedstrijd. In een gelijk opgaand gevecht met tussenstanden 7-7, 13-13 18-18 en 20-20 waren zij in de finale net dat tikkeltje effectiever dan de titelverdediger.

De flow van eind tweede set gaf hen in de derde set vleugels, via een 5-1 voorsprong stoomden ze keihard door naar 10-3, de gedoodverfde aanstaande kampioenen ver achter zich latend. Stubbe / van Iersel konden nog wat terrein goedmaken (11-7) maar lagen te ver achter om nog bedreigend te worden. Hun kans de titel te prolongeren verdween langzaam maar zeker. Bij 15-10 waren ze kampioen af, en waren Emma Piersma / Pleun Ypma hun opvolgers.

‘’We speelden echt punt voor punt en waren totaal niet bezig met een eventuele stunt,’’ vertelt de 18-jarige Emma. Dat bleek, want de meiden hielden het hoofd koel tot aan het allerlaatste punt. Het moet echt allemaal nog bezinken, misschien dat ik het morgenochtend kan bevatten als ik wakker word en de beker in mijn kamer zie staan,’’ zei Pleun Ypma met een enorme lach op haar gezicht.

Strijd om het brons:  De duo’s Van Gestel / Wesselink en Stam / Wouters gingen dus in de kleine finale voor de bronzen plak. In de eerste set kwamen van Gestel / Wesselink vlot op 4-0, en ze bleven tot aan 12-8 vier punten voorstaan. Een serie van vijf punten met een tweetal kill blocks van Katja Stam maakte er 12-13 van. Het antwoord was een serie van vier punten door van Gestel / Wesselink voor de 16-13 tussenstand. Na de 18-17 werd het 20-17 en 21-18, waarbij de foutserve als laatste punt geen foutserve was, maar een ace voor 20-19. Protesteren hielp echter niet meer.

Na 1-4 achter maakten van Gestel / Wesselink er via o.a. een paar aces van Sophie van Gestel 10-8 van, waarop Stam / Wouters de time out in gingen. Een goede op het juiste moment, met 10-11 volgde de technische time out. En daarna ging het in rap tempo via 11-16 naar 14-21. Dus tiebreak.

Na de ace voor 4-7 gingen van Gestel / Wesselink de time out in. Het eerste punt na die pauze ging naar hen (5-7) vervolgens gingen er zes achter elkaar naar Stam / Wouters. Waaronder een paar aces van Katja Stam en een aantal slimme en bekeken balletjes. Met 8-15 was het brons voor Katja Stam / Julia Wouters.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto via Sportworx.nl