EK2019: Winst voor onze buren

VoV, 28-08-2019. 6:28 uur. De Yellow Tigers hebben in hun vierde wedstrijd op het EK weer de winnende draad opgepakt, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Portugal slaagde er in een set mee te pakten, hun eerste setwinst op dit EK, toen België in de tweede set te weinig doortastend optrad. Setstanden 25-13, 24-26, 25-20, 25-11.

Coach Gert Vande Broek startte met zijn vertrouwde basis. Die tankte snel weer vertrouwen na de 0-3-nederlaag tegen Italië.  Vooral Celine van Gestel scoorde naar hartenlust een 5 op 5, Marlies Janssens zette twee kill- blocks en binnen de 20 minuten stond de dikke 25-13 zege op het bord.

Portugal legde de Tigers in de tweede set het vuur na aan de schenen. Ook een Belgische voorsprong van 10-7 bracht hen niet van de wijs. Tot 17-17 klampten ze aan en toen trok Monteiro met twee aces zowaar door naar 17-21. Grobelna en Herbots wendden het gevaar van setverlies nog af bij 23-23, maar in de finale had Portugal de neus net eerder over de eindstreep: 24-26.

Ook in de derde set duurde het tot 15-15 voordat de Tigers eindelijk hun hoogste versnelling terugvonden. In één ruk maakten Sobolska en Herbots de kloof naar 19-15 en setwinst bij 25-20.  Even leek ook set vier een probleem te zullen worden, maar na de Portugese 0-4 zetten Sobolska en van Gestel, elk met een ace, een inhaalrace in. Sterk verdedigen en koelbloedig aanvallen zetten via 17-8 een snelle 25-11 op het scorebord.

België is zeker van de derde plaats in poule B. Mogelijk is nog een tweede plaats, maar dan moet van Polen gewonnen worden. Een pittige opgave voor minimaal zo’n zesduizend Poolse fans.

Britt Herbots werd met 25 punten topscorer.

Duitsland behoudt ongeslagen status.

Na vier wedstrijden zijn onze Oosterburen nog steeds ongeslagen. Tegen gastland Slowakije boekten ze gisteravond voor meer dan 5.000 toeschouwers een 3-1 zege via de setstanden 25-22, 26-28, 25-18 en 25-21.

Duitsland kende een geweldige start, bij 6-1 moest Slowakije in de eerste set al de time out in. De thuisploeg kon echter terug komen na een fors aantal passfouten, maar met veel servedruk van  Jana Poll en Louisa Lippmann kon Duitsland weer afstand nemen (16-12, 21-17) en de set voor zich beslissen.

Tot 19-17 in de tweede set was Duitsland op koers voor setwinst, toen draaide de thuisploeg onder luide aanmoediging van de fans de stand in hun voordeel om (19-21) en wonnen na een spannende setfinale met 26-28.

Duitsland herpakte zich in de derde set en wist na het eerste meetpunt bij 8-7 een afgetekende voorsprong te nemen in het middendeel van de set. Van 16-11 naar 21-14. De zege zette ze op 2-1 in sets.  De wedstrijdwinst werd in de vierde set perfect,  Slowakije kon een vroege voorsprong (6-8) niet vasthouden en ging na 21-18 met 25-21 als verliezer van het veld.