Vizier op volleybal

 

EK2019: Zege Oranje vs lastig Griekenland

VoV, 01-09-2019. 18:30 uur. Het zit Nederland niet bepaald tegen met de tegenstanders op het EK. Na de poulefase, met daarin louter ‘volleybaldwergen’ speelden ze in de achtste finale tegen misschien wel de kleinste dwerg, de nummer 28 op de CEV ranking en 46 op de FVB ranking, te weten Griekenland.  Dat in de poule in Ankara tegen Servië, Turkije en Bulgarije met drie keer over 3-0 van het veld geslagen werd. Slecht één set haalden ze tegen deze tegenstanders 22 punten, drie keer 21 en voor de andere vijf bleven ze onder de 20 steken, met als dieptepunt de 25-8 tegen Turkije.

Dat cijfers niet alles zeggen bleek wel in de eerste twee sets, waarin Griekenland Oranje best weerwoord gaf en Nederland het een stuk lastiger had dan eerder verwacht.  Griekenland bleek een taaie, degelijk spelende ploeg te zijn, die de foutenlast laag hield. Met 25-21 in de openingsset, laatste punt van Myrthe Schoot, en 25-23 in de tweede deed Griekenland veel meer dan vooraf werd verwacht. In de derde set was de weerstand dan gebroken en sloot Oranje het verblijf in Budapest met een 25-12 zege en de zesde 3-0 zege af.

De vraag die menigeen vooraf bezighield was met welke basiszeven bondscoach Jamie Morrison zou beginnen in de aanloop naar de big games!  Keuze genoeg. “Wer die Wahl hat, hat die Qual” zeggen ze bij onze Oosterburen. En zo is het maar net.

Want moeten kiezen tussen Dijkema of Bongaerts op spelverdeling, Slöetjes of Plak op diagonaal, Knip of Schoot op de liberopositie is voor deze drie enkelvoudige posities niet altijd even makkelijk of even moeilijk.  En op de passer loper kunnen Buijs en Daalderop, of toch Buijs en Jasper of misschien wel Jasper en Daalderop geposteerd worden of was een combinatie met  Balkestein – Grothues misschien al mogelijk, was zij al voldoende hersteld van de enkelblessure om in het achterveld of aan het net mee te kunnen draaien?  En op mid? De Kruijf met Koolhaas, Koolhaas met Beliën, De Kruijf met Beliën of toch Lohuis met een van deze drie?

Morrison koos voor Bongaerts,  Schoot, Slöetjes, de Kruijf, Beliën, Buijs en Daalderop en hij zal daarvoor zijn motivatie en redenering hebben gehad. Invalbeurten waren er voor Maret Balkenstein – Grothues, Laura Dijkema, Celeste Plak, Juliët Lohuis en Marrit Jasper. De meeste duurden maar heel even.

In de openingsset hielden Anthi Vasilantonaki (topscorer van de partij met 17 punten) en Olga Stranzali Griekenland lang in de set. Een 4-1 achterstand bogen de Griekse dames om in een 6-7 voorsprong en bij 10-12 hadden ze twee punten voor. Na de 15-16 volgde een serie van vijf punten aan Nederlandse zijde, waarbij de scorende inbreng van Maret Balkenstein – Grothues belangrijk was. Nederland had het gaatje geslagen naar 20-16, een paar foutserves later en een cross court geslagen punt van de Oranje teamcaptain kwam Oranje op 23-18.  Op 23-21 klonk hat bij Nederland aan de zijlijn ‘One side out, right now’. Robin de Kruijf verwezenlijkte het, en daarna zette libero Myrthe Schoot het laatste punt op het scorebord voor de 25-21. In de eerste set bedroeg de eigen score 17 om 19 in het voordeel van Griekenland.

Nederland kwam in de tweede set met 4-2 voor en daarna ook vlot met 4-5 achter. Een klein verschil dat de Griekse topscorers verder uitbouwden naar 7-11. Bij die stand klonk het aan het eind van de Nederlandse time out inmiddels bekende “One side out, right now’ van bondscoach Jamie Morrison. Oranje liep in naar 10-11 en kwam na een omloopscore van Robin de Kruijf en een Griekse netfout voor 12-12 op gelijke hoogte.

Lonneke Slöetjes sloeg Oranje naar 16-14 en vanaf dat moment bleef Oranje een drietal punten voor staan. Yvon Beliën en Anne Buijs zorgden voor de 24-19 stand. Even haperde de moter bij Oranje, Griekenland profiteerde en maakte het spannend door terug te komen naar 24-23, met op 24-22 het bekende “One side out” etc. Dat lukte niet, eerst werd Slöetjes nog afgeblokt, vervolgens joeg ze de bal voor 25-23 erin. In set twee had Oranje met 22 om 19 de betere eigen score.

In de derde set nam Oranje vlot een grote voorsprong (8-3), waarbij vooral de rally bij 7-3 prachtig was. Met werkelijk heldhaftige reddingen aan weerszijden van het net met als afsluiting een kill – block van Yvon Beliën. Voor Nederland sloeg Anne Buijs vele keren raak, en de voorsprong liep op naar 14-7 en 20-10.  Dijkema / Plak mochten via de dubbele wissel nog wat wedstrijdseconden maken, net als Marrit Jasper. Griekenland had het echter allang opgegeven en verloor met 25-12. Via een slim en geplaatst lobje van Anne Buijs, die met 14 punten bij Nederland topscorer werd, voor Robin de Kruijf (12 punten) en Yvon Beliën en Lonneke Slöetjes met ieder 11 punten.

Oranje gaat nu naar Ankara voor de kwartfinale. De winnaar van de partij Turkije vs Kroatië is de volgende tegenstander.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.