Vizier op volleybal

 

EKK U19: Jong Oranje plaatst zich voor EK

VoV. 01-07-2018. 6:00 uur. Wel erg fijn om het tweede halfjaar van 2018 met zo’n positief eerste bericht te kunnen beginnen. Maar dat terzijde.

De Jong Oranje meiden speelden gisteravond hun laatste poulewedstrijd tegen Griekenland, dat op dit EKK van zowel Slowakije als Slovenië met 3-0 had verloren. De 3-1 zege van Oranje op Slovenië en het puntje tegen Slowakije zorgden eerder al voor een prima uitgangspositie. De partij tussen Slowakije en Slovenië was eerder op de dag geëindigd in een 3-0, dat paste Oranje ook prima. Want hierdoor wist de ploeg precies hoe de vlag erbij hing. Ze waren met die 4 punten uit de eerste twee wedstrijden door naar het EK en er stond dus geen enkele druk meer op dit duel. Dus lekker vrijuit spelen, met de zekerheid dat het EK ticket goed opgeborgen in de binnenzak zat.

Bondscoach van de Vyver had drie sets de volgende speelsters als basis in het veld: Sarah van Aalen, Dagmar Boom (libero), Eline Geerdink, Annick Meijers, Indy Baijens en Vera Mulder. Rianne Vos begon in de eerste set maar werd vervangen door Anna Zijl. Susanne Kos, normaal de libero, werd uit voorzorg (wegens lichte blessure) aan de kant gehouden.

Ondanks dat Oranje dus al geplaatst was sloten ze het toernooi positief en volop strijdend voor elke bal af. De winst ging met 25-14, 26-24 en 25-21 naar de ploeg van Julien van de Vyver. Oranje had in Annick Meijers, 19 punten, de best scorende speelster. Met name via blok (14 om 2) en via de opslag (13 om 5 aces) behaalde Jong Oranje veel voordeel.

Bondscoach van de Vyver na de wedstrijd: “ We hebben van een sterk spelend Griekenland gewonnen, dat vooral aanvallend goed op dreef waren. We hebben er hard voor moeten knokken, en het ging beslist niet makkelijk, des te meer tevreden ben ik dat het toch gelukt is. We hebben een prima toernooi gespeeld, dat overigens perfect georganiseerd was, en de ploeg heeft een hoog niveau gehaald.”

Jong Oranje had een geweldige start. Ze sloegen zich naar 8-4, Griekenland kwam even terug naar 9-7, maar moest toen erg duidelijk passen voor de Nederlandse aanvalsdrift. Via 16-07 en 21-12  werd de zege in 16 minuten met 25-14 binnen gehaald. Indy Baijens (6 punten), Annick Meijers (5 punten) en de ingevallen Anna Zijl (4 punten) namen het leeuwendeel van de 20 eigen punten voor hun rekening.

De tweede set verliep stroever. De Griekse toeters gingen tekeer alsof er een EK titel op het spel stond. Eerst trok Jong Oranje zich daar niets van aan, van 8-4 via 10-8 naar 16-10, maar de aanmoedigingen hadden steeds meer een positief effect op de Griekse score. Bij 21-20 ging de bondscoach van de Vyver de time out in, en op 22-23 nogmaals. Heel even zat Jong Oranje niet lekker in de wedstrijd.

De pass lag niet goed, dat werd meteen met een ‘dankjewel’ score afgestraft. Na de time out maakte Jong Oranje gelijk en kwam via een ace op setpoint bij 24-23, één keer kon Griekenland verlies uitstellen, vervolgens maakte Oranje de laatste twee punten van de set en verstomden de toeters en trommels. Annick Meijers (8 punten) was opnieuw erg trefzeker in de tweede set.

In de derde set vocht Griekenland opnieuw voor elke bal en wilde maar niet opgeven. Sarah van Aalen zette Oranje met een tweede bal score op 16-16, bij 17-19 had Griekenland opnieuw een mogelijk beslissend voordeeltje voor setwinst. Maar Oranje capituleerde niet, wilde de wedstrijd in drie sets afmaken en kwam geweldig goed voor de dag in de finale. De 19-20 werd 22-21, waarop Griekenland zich voor het laatste advies en nuttige tips aan de zijlijn verzamelde. Die waren er wel, maar sorteerden geen effect. Oranje blokkeerde zich naar 24-21, waarna Annick Meijers het beslissende punt erin joeg.

De rondedans kon beginnen en moest worden afgebroken om de tegenstanders aan het net voor de wedstrijd te bedanken. Daarna zal nog wel even doorgefeest zijn, en terecht!

Topscorer werd zoals gezegd Annick Meijers met 19 punten. Vera Mulder maakte er 13, Indy Baijens 12, Anna Zijl en Sarah van Aalen ieder 6 en Eline Geerdink 4. Rianne Vos kwam niet tot scoren.

Met twee gewonnen wedstrijden en een via de tiebreak verloren duel van de poulewinnaar is Jong Oranje als de duidelijke nummer twee terecht door naar het EK, dat van 1 tot en met 9 september in Albanië wordt gespeeld. Oranje is dan ingedeeld bij gastland Albanië, Bulgarije, Italië, Polen en de nummer één van het nog niet afgelopen kwalificatietoernooi in Roemenië, waar na twee wedstrijden Wit Rusland ongeslagen aan de leiding gaat.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.